Cum se „fabrică” o stemă

Comuna Bulz, județul Bihor
02/06/2022

Cum se „fabrică” o stemă

O călătorie prin heraldica românească alături de Faxmedia!

Încă din anul 1993, acum aproape 30 de ani, printr-o Hotărâre de Guvern, comunele, orașele, municipiile și județele României primeau dreptul să aibă propriul însemn heraldic, stema locală, care să reflecte într-o formă grafică tradițiile, bogățiile, ocupația, evenimentele istorice caracteristice fiecărei comunități. Apoi, în 2003, o altă Hotărâre de Guvern (25/16 ianuarie 2003) stabilea metodologia de elaborare, reproducere și folosire a stemelor unităților administrativ-teritoriale. A fost necesară această metodologie deoarece unii edili o luaseră pe câmpie și stemele începeau să semene cu sorcova, pline cu toate trăznăile desenate de amatori, ceva nu prea diferit de emblemele perioadei comuniste!

filipesti4

O stemă este un însemn heraldic și nu se „fabrică” oricum! Heraldica este o știință specială a istoriei, care stabilește principiile teoretice, cercetarea, interpretarea și evoluția stemelor unui stat, oraș sau familie. Rădăcinile heraldicii se pierd în preistorie, odată cu primele semne scrijelite de om iar cele ale heraldicii utilizate astăzi își au începutul acum mai bine de 1000 de ani! Cu toții am văzut filmele în care cavalerii medievali, armatele, casele princiare, regale ducale, aveau pe scuturi, steaguri, pe frontoanele și donjoanele castelelor însemne specifice, însoțite sau nu de devize (texte scurte, care transmiteau un mesaj despre posesorul respectivei steme).

Revenind, din 2003 și până astăzi abia puțin peste jumătate dintre comunele, orașele, municipiile și județele României au elaborat și au urmat procesul de evaluare și aprobare a stemelor, proces care se finalizează cu publicarea stemei în Monitorul Oficial al României prin Hotărâre de Guvern. Faxmedia Consulting a început să lucreze în acest domeniu încă din 2003 și acum poate afirma că are o experiență matură, după cele 104 steme elaborate pentru comunele și orașele României aprobate deja.

Procesul de realizare a unei steme nu este deloc facil. Presupune o muncă de documentare pe teren, timp în care sunt colectate informații, documente, se fac fotografii despre trecutul respectivei localități, cu tot ceea ce presupune acesta: atestare documentară, familii boierești, ocupația tradițională a locuitorilor, resurse naturale specifice, anumite forme de relief unice (cum ar fi, de exemplu, vulcanii noroioși) ori plante și animale protejate, monumente istorice, arhitectonice sau culturale, portul specific zonei, anumite evenimente istorice (bătălii, tratate, întâlniri) și multe alte aspecte. După faza de documentare la fața locului intervine cercetarea în arhive apoi, pe baza tuturor informațiilor acumulate sunt identificate acele simboluri care individualizează o comunitate în raport cu celelalte. Simbolurile sunt transpuse grafic manual, ținându-se cont de regulile heraldicii: doar anumite culori, doar anumite forme și numai în anumite combinații. Planșele se realizează în formă color, contur și hașură (unde fiecare tip de hașură reprezintă un cod de culoare); odată cu planșele se face descrierea și semnificația elementelor care figurează pe stemă.

În general, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială se elaborează 2-3 variante de stemă, care parcurg etapele stabilite de lege pentru aprobare: consultarea publică pentru alegerea variantei finale, aprobarea acesteia prin Hotărâre de Consiliu Local (Județean), trecerea prin analiza Comisiei Județene de Heraldică, Genealogie și Sigiliografie (care poate solicita anumite modificări ori chiar refacerea completă a proiectului de stemă); se ajunge la Comisia Națională de Heraldică, care are ultimul cuvânt și într-un final, dacă totul este în regulă, pe masa Guvernului pentru emiterea HG-ului și publicarea în Monitorul Oficial. Iată cât de laborios este acest proces care poate dura uneori chiar și doi sau trei ani!

filipesti5

Trebuie spus și faptul că o mulțime de primari s-au „fript” cu diverși consultanți, care le-au luat banii și le-au desenat „proiecte tehnice” în loc de steme, insăilări care, desigur, nu au trecut de comisiile județene! Bani mulți-puțini dar sigur aruncați de pomană! Sunt doar câteva firme pe piață care abordează cu seriozitate procesul de elaborare a stemelor, printre care și Faxmedia. Unii primari, care au mai avut tentative de realizare a stemei cu diverse alte firme (nereușite), au fost de-a dreptul uimiți când le-am cerut să completeze chestionarul heraldic ori când documentaristul a venit în comuna respectivă și a stat de vorbă cu preotul, cu bătrânii satului, cu profesorul care a elaborat monografia… pentru că până atunci totul se rezumase la niște discuții prin telefon!

filipesti6

Anul acesta Faxmedia a lucrat variantele de stemă și întreaga documentație aferentă pentru 26 de comune și are în lucru alte 34 de proiecte din județele Prahova, Bihor, Suceava, Iași, Vrancea, Călărași, Dolj, Tulcea, Galați și Buzău.

Vă invităm la o călătorie prin heraldica românească alături de echipa Faxmedia și prin intermediul variantelor de stemă pe care le elaborăm!

 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *