Comuna Gura Teghii, județul Buzău

Comuna Grivița, județul Galați
22/06/2022
Comuna Iaslovăț, județul Suceava
28/06/2022

Comuna Gura Teghii, județul Buzău

Varianta 1

Descriere: Stema se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în cȃmp albastru, se află un caduceu de argint flancat dreapta- stȃnga de doi brazi naturali dezrădăcinați. În partea inferioară a scutului, în cȃmp roșu se află un haiduc cu sabie și flintă, pe un cal cabrat orientat spre dreapta, totul de argint, pe o terasă neagră.
Scutul este timbrat de coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificație: Brazii simbolizează pădurile din localitate. Caduceul face referire la faptul că localitatea a fost în trecut punct de graniță cu Moldova și Austro Ungaria. Haiducul ecvestru face referire la legenda haiducului buzoian Gheorghelaș, care a luptat în oastea lui Tudor Vladimirescu și care a trăit in acestă zonă, ajutȃndu-i pe cei nevoiași, haiduc de care localnicii din comună iși amintesc în fiecare an cu ocazia unei serbări folclorice cu tradiție „Pe urme de baladă”.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.


Varianta 2

Descriere: Stema se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat. În primul cartier, în câmp verde se află un cerb de aur conturnat, cu capul văzut 3/4 din față. În al doilea cartier, în câmp albastru, se află un joagăr manual poziționat cu pânza dințată în jos și un trunchi de copac dispuse in săritoare, totul de argint. În al treilea cartier, in câmp albastru, doi munți de argint, peste munți broșează un brâu undat albastru plasat în bară, încărcat cu un pește negru orientat spre dreapta. În cel de-al patrulea careu, in câmp verde, un berbec de aur din profil spre dreapta.

Semnificație: Cerbul simbolizează bogăția cinegetică a zonei. Joagărul și trunchiul de copac fac referire la una din activitățile tradiționale ale locuitorilor, exploatarea și prelucrarea lemnului. Berbecul reprezintă cea mai răspândită activitate a locuitorilor, creșterea animalelor. Munții simbolizează relieful preponderent montan al comunei, iar brâul undat face referire la râul Bâsca Rozilei și afluenții săi, iar peștele reprezintă bogăția piscicolă din bazinul hidrografic al zonei.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *