Comuna Tăuteu, județul Bihor

Comuna Tansa, județul Iași
08/07/2022
Comuna Todireni, județul Botoșani
15/07/2022

Comuna Tăuteu, județul Bihor

Varianta 1

Descriere: În scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat și despicat de o bandă de argint pe care este poziționată în partea superioară, o cruce latină neagră, se află: în partea dreapta sus, în câmp albastru, un snop de grâu peste care este suprapusă lama unei seceri orientată spre dreapta, totul de argint, în partea stânga sus, în câmp albastru, un taur cabrat orientat spre dreapta de argint, plasat pe o terasă lenticulară tot de argint, în partea dreapta jos, în câmp albastru, un copac plasat pe o terasa, flancat în dreapta de un cuțit de plug și în stânga de o secera, ambele răsturnate, totul de argint, în partea stânga jos, în câmp albastru, un ghiveci cu trei trandafiri cu în fluorescența orientată spre dreapta, tot de argint.
Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificație: Snopul de grâu pe care este suprapusă lama unei seceri se regăsește în emblema sigiliului ce a aparținut satului Bogei, din 1881. Taurul cabrat se regăsește în emblema sigiliului ce a aparținut cătunului Poiana din secolul al XIX-lea. Copacul, flancat de cuțitul de plug și secera, aceste elemente se regăsesc în emblema sigiliului ce a aparținut satului Chiribiș din 1847. Ghiveciul cu trei trandafiri se regăsește în emblema sigiliului ce a aparținut satului Ciutelec din 1888. Crucea semnifică credința locuitorilor din aceasta comună, iar brâul reprezintă bazinul hidrografic din zonă, reprezentat de pârâul Bistra și râul Barcăului. De asemenea, culoarea argintie a brâului face referire și la descoperirile arheologice valoroase din localitate.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.


Varianta 2

Descriere: În scut triunghiular cu marginile rotunjite tăiat și despicat se află:

  • în partea dreapta sus, în câmp de argint un buchet cu 3 spice de grâu și 2 știuleți de porumb naturali;
  • în partea stânga sus, în câmp albastru două vase de argint, de dimensiuni diferite, cel din dreapta mai înalt față de cel din stânga;
  • în partea dreapta jos, în câmp albastru un brâu undat ;
  • în partea stânga jos, în câmp de argint un fag natural dezrădăcinat.
Scutul este timbrat de coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificație: Buchetul cu 2 știuleți de porumb și 3 spice de grâu face referire la ocupația de bază a locuitorilor, agricultura, iar numărul grânelor reprezintă satele care alcătuiesc comuna. Cele 2 vase de argint reprezintă vasele romane descoperite la Tăuteu, o oenochoe și o cană. Brâul undat simbolizează bazinul hidrografic din zona reprezentat de pârâul Bistra si râul Barcăului. Fagul reprezintă bogăția pădurilor din comună.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *