Comuna Bulz, județul Bihor

Cum se „fabrică” o stemă
02/06/2022
Comuna Căbești, județul Bihor
07/06/2022

Comuna Bulz, județul Bihor

Varianta 1

Descriere: în scut triunghiular cu marginile rotunjite tăiat, în partea superioară despicat, se află: în dreapta sus, în cȃmp albastru, un leu rampant, codat, de argint, orientat spre dreapta, ținȃnd în laba superioară dreaptă, un topor tot de argint, în partea stangă, în cȃmp albastru un chevron de argint ce închide intre brațe o margaretă de aur, chevronul este flancat dreapta-stânga de câte o margaretă de aur. In vȃrful scutului, în cȃmp albastru se află 2 munți de argint, cel din dreapta mai mic față de cel din stȃnga pe care se înalță trei brazi de argint, iar la poalele munților se află un brȃu undat albastru plasat în bandă.
Scutul este timbrat de coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificație: leul rampant ținȃnd un topor in laba dreaptă apare în emblema sigiliului ce a apartinut satului Bulz, din 1882. De asemenea, leul rampant se regăseste şi in stema familiei Batthyany care a deținut proprietați în comună. Chevronul simbolizează numeroasele pesteri de pe raza comunei, iar margaretele fac referire la agroturismul dezvoltat din zonă, reprezentat prin numeroase pensiuni din satul de vacanta Coada Lacului. Munţii reprezintă relieful zonei. Brazii simbolizează bogăţia silvică a localităţii, iar numărul lor indică numărul satelor componente ale comunei.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.


Varianta 2

Descriere: în scut triunghiular cu marginile rotunjite, în camp albastru, se află un chevron de argint, ce închide între brațe un leu rampant, codat, de aur, orientat spre dreapta, ținȃnd în laba superioară dreaptă, un topor cu coada naturală şi lama de argint, leul se află deasupra unui brȃu de argint undat. Chevronul este flancat dreapta-stânga de câte un brad natural dezrădăcinat .
Scutul este timbrat de coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificație: chevronul simbolizează natura carstică, numeroasele pesteri de pe raza comunei, iar brazii simbolizează bogăţia silvică iar brȃu bazinul hidrologic. Leul rampant ținȃnd un topor în laba dreaptă apare în emblema sigiliului ce a aparținut satului Bulz, din 1882. De asemenea, leul rampant se regăseste şi în stema familiei Batthyany care a deținut proprietați în comună.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *