Comuna Calopăr, județul Dolj

Comuna Căbești, județul Bihor
07/06/2022
Comuna Crișan, județul Tulcea
15/06/2022

Comuna Calopăr, județul Dolj

Varianta 1

Descriere: Un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, despicat de un brau undat de argint, are, în partea dreaptă, 5 spice de grȃu dispuse în evantai, de argint iar în partea stângă două frunze de stejar dispuse în săritoare, cu câte o ghindă, tot de argint. In sef, pe albastru un zid de cetate crenelat de argint.
Scutul este timbrat de coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificație: Zidul crenelat de cetate simbolizează așezările geto dacice fortificate descoperite pe raza satului Bȃzdîna, în punctele la Cetate și la Cucuiova. Braul undat reprezintă rȃul Jiu ce strabate comuna. Spicele fac referire la principala activitate a locuitorilor, agricultura, iar numărul lor se refera la cele 5 sate ce alcătuiesc comuna. Frunzele de stejar simbolizează pădurile existente pe raza comunei.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.


Varianta 2

Descriere: Un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, doi cu unu, un snop de spice de grȃu, un clopot și trei frunze de stejar în evantai cu 2 ghinde, totul de aur, deasupra unui brău undat de argint, aflat în vȃrful scutului. In cantonul din dreapta sus se află o tablă de şah, în culorile negru şi argintiu, dispusă pe 3 rânduri, primul pătrat din dreapta sus fiind negru.
Scutul este timbrat de coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificație: Snopul de grȃu reprezintă principala activitate a locuitorilor, agricultura. Clopotul simbolizează cele doua biserici din satele Calopăr și Belcinu, care sunt monumente istorice, iar frunzele de stejar cu ghinda reprezintă pădurile din comună. Tabla de şah face referire la blazonul familiei regale de Hohenzollern, avȃnd în vedere că o parte din trupurile de pădure din comună au apartinut Administraţiei Domeniilor Coroanei.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *