Comuna Ocna Șugatag, județul Maramureș

Comuna Todireni, județul Botoșani
15/07/2022

Comuna Ocna Șugatag, județul Maramureș

Varianta 1

Descriere: Stema se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, în partea superioară despicat. În partea superioară dreaptă, pe fond de argint, se află 4 ghinde cu câte două frunze fiecare, naturale, dispuse 2 cu 2. În partea superioară stângă, pe fond de argint, se află o biserică din lemn, cu o singură turlă. În partea inferioară a scutului, pe fond albastru, se află un chevron din argint care cuprinde o fântână heraldică de argint cu două brâuri undate albastre, iar în partea superioară, dreapta-stânga, două ciocane de mină de argint.
Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificație: Ghindele cu frunze simbolizează bogăția pădurilor din zonă iar numărul acestora face referire la numărul satelor componente. Biserica din lemn reprezintă lăcașul de cult din satul Breb, monument istoric care datează din 1622. Ciocanele de mină fac referire la exploatarea zăcămintelor de sare, ocupație cu tradiție în zonă și care a dat denumirea comunei. Fântâna face referire la caracteristica localității, aceea de stațiune balneară recunoscută pentru proprietățile curative ale lacurilor și izvoarelor din zonă.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.


Varianta 2

Descriere:Stema se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat. În cartierul 1, pe fond albastru, sunt doi stejari dezrădăcinați de argint. În cartierul 2, pe fond de argint, se află o biserică din lemn, cu o singură turlă. Cartierul 3 , pe fond de argint, este tăiat de un brâu albastru flancat de câte două ciocane de mină încrucișate negre. În partea inferioară stângă, pe fond albastru, doi brazi dezrădăcinați de argint.
Scutul este timbrat de coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificație: Stejarii și brazii simbolizează atât pădurile cât și relieful preponderent montan din zonă. Numărul lor reprezintă numărul satelor componente. Biserica din lemn reprezintă lăcașul de cult din satul Breb, monument istoric care datează din 1622. Ciocanele de mină fac referire exploatarea zăcămintelor de sare, ocupație cu tradiție în zonă și care a dat denumirea comunei. Brâul simbolizează lacurile de pe raza comunei, rezultate în urma prăbușirii ocnelor.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *