Comuna Căbești, județul Bihor

Comuna Bulz, județul Bihor
02/06/2022
Comuna Calopăr, județul Dolj
10/06/2022

Comuna Căbești, județul Bihor

Varianta 1

Descriere: În scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat, se află în partea superioară, în cȃmp albastru un taur de argint codat și alergănd spre dreapta, flancat dreapta-stȃnga de două brăzdare de argint, cu lamele orientate spre stânga. In partea inferioară, în cȃmp de argint se află un căprior albastru, în care se găsește o biserică de argint cu acoperiș și o turlă dreptunghiulară, ce devine conică spre vârf, în vărful căreia este așezată o cruce greacă. Căpriorul este flancat dreapta-stȃnga de motive populare din cusăturile specifice zonei, de culoare roșie.
Scutul este timbrat de coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificație: Cele două brăzdare și taurul sunt elemente ce se regăsesc in sigiliile vechi ale satelor Căbești (brăzdarul din dreapta ) Josani –Gurbești (brăzdarul din stânga) și Sohodol (taurul). Biserica de argint simbolizează cele două lăcașe de cult din lemn, din satele Gurbești și din Golia, declarate monumente istorice și de arhitectură populară. Motivele populare fac referire la cusăturile tradiționale din zonă pentru comuna este recunoscută.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.


Varianta 2

Descriere: În scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat, partea superioară în mijloc, în câmp roşu, o biserica de argint vazută din față cu acoperiș și o turlă dreptunghiulară ce devine în vărful căreia este așezată o cruce. În partea superioară, în câmp albastru, se află câte un copac dezrădăcinat de argint. În partea inferioară, în câmp albastru, un chevron de argint ce prinde între brațele sale o roată de moară de argint, deasupra unui brău undat de argint.
Scutul este timbrat de coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificație: Biserica de argint simbolizează cele două lăcașe de cult din lemn, din satele Gurbești și din Golia, declarate monumente istorice și de arhitectură populară. Copacii reprezintă bogăția silvică din zonă. Chevronul reprezintă peșterile, respectiv relieful carstic de pe raza comunei. Roata de moară simbolizează morilor de apă din localitate, iar brâul undat reprezintă bazinul hidrografic din zona, reprezentat de râul Roșia și afluenții săi.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *