Comuna Tansa, județul Iași

Comuna Șoldanu, județul Călărași
04/07/2022
Comuna Tăuteu, județul Bihor
12/07/2022

Comuna Tansa, județul Iași

Varianta 1

Descriere: Scut triunghiular cu marginile rotunjite, despicat și tăiat în partea stângă. În partea dreapta, în câmp albastru, o masă pe care este susținută o roată a olarului, totul de argint. Pe roata olarului se află așezat un vas de lut de culoare naturală care prezintă ornamente specifice zonei, are concavitatea pe flancul drept și o toartă în stânga. În partea stângă în cartierul superior, în câmp albastru, un clopot de aur cu cruce treflată în partea superioară. În cartierul inferior, un știulete de porumb de aur și un spic de grâu tot de aur, dispuse în săritoare, deasupra a două fascii undate de argint.
Scutul este timbrat de coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificație: Roata olarului și vasul de lut reprezintă o veche și cunoscută ocupație a locuitorilor din comună, olăritul. Clopotul face referire la biserica Sf. Voievozi din satul Suhuleț, care datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și este monument istoric. Știuletele de porumb și spicele de grâu reprezintă activitatea de bază din zonă, agricultura. Cele două plante fac referire la numărul satelor componente: Tansa și Suhuleț. Cele două fascii undate reprezintă cele două ape care străbat comuna, râul Tansa și afluentul său Suhuleț.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.


Varianta 2

Descriere: Scut triunghiular cu marginile rotunjite, încărcat cu un chevron de argint care închide între brațele sale, un clopot de aur cu cruce treflată în partea superioară. Chevronul este flancat, în dreapta de două spice de grâu de aur și în partea stângă de un vas de argint, cu concavitatea pe flancul drept și o toartă în stânga. Vasul prezintă motive ornamentale specifice zonei.
Scutul este timbrat de coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificație: Clopotul face referire la biserica Sf. Voievozi din satul Suhuleț, care datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și este monument istoric. Spicele de grâu reprezintă activitatea de bază, agricultura. Cele două plante fac referire la numărul satelor componente: Tansa și Suhuleț. Vasul cu motive ornamentale face referire la olărit, o veche și cunoscută ocupație a locuitorilor din comună.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *