VICEPRIMARUL POATE FI ȘI CONSILIER LOCAL

VICEPRIMARII AR TREBUI, DEOCAMDATĂ, SĂ NU-ȘI EXERCITE ATRIBUȚIILE DE CONSILIER LOCAL
21/05/2017
START UP SAU INCUBATORUL DE AFACERI – O PROVOCARE PENTRU AUTORITĂȚILE PUBLICE DIN ROMÂNIA
26/05/2017

VICEPRIMARUL POATE FI ȘI CONSILIER LOCAL

Poate sau nu mai poate exercita viceprimarul, respectiv vicepreședintele Consiliului Județean calitatea de consilier? Și dacă da, în ce condiții?

Aceasta a fost chestiunea cea mai dezbătută de către administrația publică locală în ultimele zile. Problema este, cu siguranță, una de interes maxim pentru că, în ipoteza în care viceprimarul n-ar mai fi putut exercita atribuțiile de consilier local, echilibrul politic statutat după alegeri ar fi fost afectat.Până la urmă, lucrurile s-au lămurit: Agenția Națională de Integritate, la solicitarea Asociației Comunelor din România și a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, a emis un punct de vedere prin care lămurește problema: rămâne ca la început, adică viceprimarul poate să exercite și calitatea de consilier local cu condiția să nu încaseze indemnizația de ședință. Iată, mai precis, poziția A.N.I.: „Agenția Națională de Integritate reține situații de incompatibilitate numai atunci când, din verificările efectuate rezultă că viceprimarul/vicepreședintele consiliului Județean exercită în mod efeciv și atribuțiile de consilier local sau consilier județean și primește indemnizație pentru ambele activități”.


Cu toată părerea de rău că trebuie să o spun, treaba asta ilustrează cu vârf și îndesat modul în care se elaborează legile în țara noastră. Principiul se pare că este „aruncă un nebun o piatră în baltă și zece deștepți se chinuie să o scoată”!

Mircea MATEI
Directorul general și fondatorul companiei Faxmedia Consulting


DESCARCĂ RĂSPUNSUL INTEGRAL AL A.N.I. (.pdf).


Aviz administrației publice locale: urmează și alte „ghidușenii” din astea (vom publica, luni, o adevărată bombă pentru administrația publică locală: cum se transferă întreaga răspundere de la aleși către funcționari).

Citește și știrea:

CURSURI AUTORIZATE PENTRU STRUCTURILE DE SPECIALITATE DIN DOMENIUL AMENAJĂRII TERITORIULUI ȘI URBANISMULUI

2 Comentarii

  1. Ene Eugen spune:

    Mai concret viceprimarii pot fi și consilieri locali?
    Dacă nu, cum se va proceda?

  2. Răzvan FLOREA spune:

    Da, viceprimarul rămâne și în poziția de consilier local, poate vota în consiliu. Nu poate încasa indemnizația de consilier local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *