VICEPRIMARUL POATE FI ȘI CONSILIER LOCAL

VICEPRIMARII AR TREBUI, DEOCAMDATĂ, SĂ NU-ȘI EXERCITE ATRIBUȚIILE DE CONSILIER LOCAL
21/05/2017
START UP SAU INCUBATORUL DE AFACERI – O PROVOCARE PENTRU AUTORITĂȚILE PUBLICE DIN ROMÂNIA
26/05/2017

VICEPRIMARUL POATE FI ȘI CONSILIER LOCAL

Poate sau nu mai poate exercita viceprimarul, respectiv vicepreședintele Consiliului Județean calitatea de consilier? Și dacă da, în ce condiții?

Aceasta a fost chestiunea cea mai dezbătută de către administrația publică locală în ultimele zile. Problema este, cu siguranță, una de interes maxim pentru că, în ipoteza în care viceprimarul n-ar mai fi putut exercita atribuțiile de consilier local, echilibrul politic statutat după alegeri ar fi fost afectat.Până la urmă, lucrurile s-au lămurit: Agenția Națională de Integritate, la solicitarea Asociației Comunelor din România și a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, a emis un punct de vedere prin care lămurește problema: rămâne ca la început, adică viceprimarul poate să exercite și calitatea de consilier local cu condiția să nu încaseze indemnizația de ședință. Iată, mai precis, poziția A.N.I.: „Agenția Națională de Integritate reține situații de incompatibilitate numai atunci când, din verificările efectuate rezultă că viceprimarul/vicepreședintele consiliului Județean exercită în mod efeciv și atribuțiile de consilier local sau consilier județean și primește indemnizație pentru ambele activități”.


Cu toată părerea de rău că trebuie să o spun, treaba asta ilustrează cu vârf și îndesat modul în care se elaborează legile în țara noastră. Principiul se pare că este „aruncă un nebun o piatră în baltă și zece deștepți se chinuie să o scoată”!

Mircea MATEI
Directorul general și fondatorul companiei Faxmedia Consulting


DESCARCĂ RĂSPUNSUL INTEGRAL AL A.N.I. (.pdf).


Aviz administrației publice locale: urmează și alte „ghidușenii” din astea (vom publica, luni, o adevărată bombă pentru administrația publică locală: cum se transferă întreaga răspundere de la aleși către funcționari).

Citește și știrea:

CURSURI AUTORIZATE PENTRU STRUCTURILE DE SPECIALITATE DIN DOMENIUL AMENAJĂRII TERITORIULUI ȘI URBANISMULUI

2 Comentarii

  1. Ene Eugen spune:

    Mai concret viceprimarii pot fi și consilieri locali?
    Dacă nu, cum se va proceda?

  2. Răzvan FLOREA spune:

    Da, viceprimarul rămâne și în poziția de consilier local, poate vota în consiliu. Nu poate încasa indemnizația de consilier local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.