Vine ăla negru și urât: a început deja pregătirea terenului!

Dracul chiar este negru și zgâlțâie ușa primăriilor!
19/11/2020
ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA. A XXIV-A SESIUNE ORDINARĂ.
03/03/2021

Vine ăla negru și urât: a început deja pregătirea terenului!

Am avut dreptate:

Vine ăla negru și urât: a început deja pregătirea terenului!

Valentin Lazea, BNR, despre soluțiile pentru scăderea cheltuielilor: săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari și reducerea cu 20% a salariului

În general, oamenii se bucură atunci când au dreptate. Am avut dreptate dar nu mă bucur. Deloc! Sunt îngrijorat. Ba chiar sunt surprins că prima confirmare a venit așa de repede! Mă așteptam să mai dureze și primele semne să apară după alegeri. Faptul că deja se pregătește terenul pentru tăierile de salarii în sistemul bugetar, îmi spune că situația este chiar mai rea decât am anticipat-o și că timpul nu mai are răbdare cu farfastâcurile electorale! Dar să o luăm cu începutul: ieri am scris un material prin care argumentam că 2021 va fi anul unei cumplite crize, care va conduce la inevitabile măsuri de austeritate pentru sistemul bugetar. Practic, din impozite și taxe, țara nu mai are bani nici măcar cât să acopere salariile și pensiile. Nu reiau argumentele, le puteți vedea aici (Dracul chiar este negru și zgâlțâie ușa primăriilor).

Ce s-a întâmplat între timp? A ieșit domnul Valentin LAZEA, economistul șef al Băncii Naționale a României și a declarat, pentru publicația Profit.ro: „O soluție ar fi săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari, cu o reducere de o cincime a salariului. Măcar așa s-ar ajunge la un cvasi-echilibru între salariile din sectorul bugetar și cele din mediul privat. O altă soluție ar fi o intrare în sectorul bugetar la 7 ieșiri, care s-a mai aplicat în trecut.”. Considerațiile domnului Lazea continuă: “Își va permite statul să concedieze bugetari și să adauge șomeri din sectorul de stat la șomajul deja crescut din sectorul privat? E un mare semn de întrebare. Dar nu înseamnă că statul e legat de mâini și de picioare. Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât în sectorul privat.”. Desigur, BNR s-a grăbit să spună că părerea dlui Lazea este doar a dumnealui, proprie și personală (cum ar spune jurnaliștii de prompter) și nu reflectă, vezi-Doamne, poziția oficială a instituției. Cum așa?! Asistăm cumva la un caz grav de schizofrenie, de dedublare a persoanalității între domnul Valentin Lazea, angajat al BNR într-o poziție de top și alt domn, tot Valentin Lazea pe numele lui, persoană particulară? Asta cu „a exprimat opinia personală, care nu reflectă poziția instituției”, a patentat-o fostul prim-ministru Victor Ponta, când a votat, ca deputat, împotriva decizie sale, luată ca premier! Ca să punem punct acestei aberații, posibilă doar pe meleaguri balcanice și înghițită doar de cetățeni cu deprinderi democratice subțirele, dacă a vorbit în nume personal, BNR trebuia să comunice altceva și anume că domnul Lazea a fost timis acasă, ca să poată exprima în voie opinii personale fără să-l încurce poziția oficială. Faptul că nu s-a întâmplat asta înseamnă un singur lucru: domnul Lazea n-a vorbit de capul domniei-sale. Posibil să fi gafat, în sensul că a vorbit prea devreme și nu era cazul să scoată porumbelul înaintea alegerilor! Atât.

Părerea mea este că problema bugetului care stă să crape există, dincolo de orice umbră de îndoială, este gravă și BNR, alături de alte instituții, caută soluții. Printre aceste soluții, tăierile din salariile angajaților din sistemul bugetar se pare că ocupă o poziție privilegiată. Exact așa cum spuneam: nu se va atinge nimeni de bugetele sensibile, povara va fi aruncată, ca și acum 10 ani, pe bugetari și pensionari. Și fiindcă veni vorba despre acea perioadă de tristă amintire, să ne aducem aminte că și atunci, în 2010, a ieșit mai întâi Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR, cu declarații despre jihad în sectorul bugetar și abia apoi domnul Băsescu cu celebrul discurs al tăierilor. Și atunci, și acum, s-a pregătit terenul cu respectivele declarații. Vor urma alte fente, alte declarații „pe persoană fizică”, care, desigur, „nu reflectă poziția instituțiilor”, cu scopul de a fezanda bugetarii; unele vor fi chiar mai drastice, se va vorbi despre concedieri masive și despre reduceri dramatice de venituri; când Prim-Ministrul (care va fi să fie acela după alegeri) sau Președintele va anunța că uite, nu dăm afară, doar înghețăm angajările și uite, nu tăiem salariile cu 35% ci doar cu 20%, oamenii chiar se vor bucura!

Fenta va funcționa și de data aceasta, să nu-mi spuneți că nu! Ce, vreți să v-aduc aminte cum discutăm noi astăzi, de mai avem un pic să ne luăm de păr, despre vaccinarea cu vaccinul care nu există, în timp ce crapă spitalele?! Sau despre cum a surprins Creangă sfânta naivitate a românului, vecină cu prostia, în povestea cu drobul de sare?

O clarificare, pentru cine se întreabă care este treaba mea în povestea aceasta cu problemele bugetarilor: lucrăm de mulți ani cu administrația publică, în special pe segmentul de formare profesională; m-ar bucura ca instituțiile publice, angajații acestora (pe mulți eu și colegii mei îi cunoaștem chiar personal, de la cursuri) să nu se mai îmbete cu apă rece, să nu-și mai risipească energiile în discuții sterile despre iluzorii majorări salariale și să folosească puținul timp rămas până la furtună găsind soluții și pregătindu-se! Bănuiesc că ați observat că nu fac politică, nu vorbesc despre cauze și vinovați. Nici nu mai are importanță. Important este un singur lucru, oameni buni: să fiți cât mai bine protejați când va lovi ăla negru și urâtul!    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *