ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA. A XXV-A SESIUNE ORDINARĂ.

ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA. A XXIV-A SESIUNE ORDINARĂ.
03/03/2021
ORDONANȚA TRENULEȚ, LEGEA BUGETULUI DE STAT, LEGEA PENTRU APROBAREA PLAFOANELOR UNOR INDICATORI
14/12/2023

ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA. A XXV-A SESIUNE ORDINARĂ.

Primarii, indiferent de partid, din ce în ce mai incisivi la adresa Puterii:

Momente-cheie din cadrul Adunării Generale a A.Co.R.


Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România de anul acesta, încheiată de curând, a fost proiectată pentru condiții de pandemie; prin urmare, deși restricțiile au fost ridicate între timp, a fost prea târziu pentru organizarea ante-pandemie, când peste 500 de primari veneau la București. Urmează ca evenimentul festiv, prin care să se marcheze așa cum se cuvine cei 25 de ani de la înființarea ACoR, să fie organizat în vară – atunci vor fi înmânate și distincțiile Asociației „restante” (din cauza pandemiei), precum și trofeele pentru primarii cu 8, 7, 6, 5 mandate.

Revenind la Adunarea Generală de la București, este de remarcat că discursul primarilor a fost mai incisiv decât în anii precedenți. Probabil că edilii (politicienii aflați cel mai aproape de cetățeni), s-au săturat și ei de promisiuni neonorate și de piedici birocratice. Mai cu seamă pe fondul creșterii prețurilor la energie, care a lovit fără discriminare și în administrația publică locală, cea care are în grijă școli, dispensare, spitale, cămine culturale, nu doar sediul primăriei dar și din cauza transferului accelerat de responsabilități dinspre central către local dar fără asigurarea resurselor, se pare că primarii simt că se apropie funia de par și că nu vor mai putea face față nici măcar cheltuielior curente, cu atât mai puțin investițiilor în dezvoltarea comunelor. Au fost acuzate din nou discriminările municipiu/oraș – comună (în condițiile în care sunt municipii și orașe mai mici decât unele comune) dar și încetineala exasperantă cu care se emit diverse avize de către instituțiile centrale, fapt care omoară proiectele de construcții, drumuri, gaze etc.; au mai fost amintite și piedicile puse dezvoltării spațiului rural din pricina imposibilității de valorificare a islazelor comunale pentru parcuri industriale, cartiere de locuințe, energie regenerabilă, deși sunt foarte multe comune unde creșterea animalelor este doar o amintire. Desigur, primarii știu că majoritatea problemelor au fost pasate de la un Guvern la altul și nu acuză în mod expres actuala Putere – dar chiar și-au pierdut răbdarea să mai fie duși cu zăhărelul!

Chiar dacă o seamă de miniștri au onorat invitația primarilor, faptul că premierul nu a participat la lucrările din prima zi (a fost prima dată când premierul în funcție nu vine în persoană la lucrările Adunării Generale!) nu a fost prea agreat; faptul că domnul Nicolae CIUCĂ, Prim-Ministrul României a intrat totuși în cea de-a doua zi a lucrărilor, prin video-call, în dialog cu primarii, nu a reușit să stingă complet ceea ce primarii au considerat o lipsă de apreciere la adresa activității lor. În aceste condiții, președintele Asociației Comunelor din România, domnul Emil DRĂGHICI, a avut o misiune destul de grea – să păstreze echilibrul pentru care asociația s-a remarcat de-a lungul timpului!

Ca de fiecare dată, Faxmedia a transmis live evenimentul, sute de primari (care nu au putut participa fizic la adunare) dar și funcționari publici urmărind evenimentul pe internet.

Acum puteți vedea/descărca materialul video de la lucrări, structurat pe fiecare moment/intervenție – este important de văzut ce anume au promis miniștrii și ceilalți demnitari prezenți la lucrări.


(pentru descărcarea filmelor este necesar să efectuați prima dată click pe butonul vimeo din fereastra video - colțul dreapta jos, iar în pagina unde ați fost redirecționat - vimeo.com - faceți click pe butonul Download)

LUNI, 21 martie 2022

 • Mircea ABRUDEAN

 • Simona BUCURA-OPRESCU

 • Marius-Constantin BUDĂI

 • Barna TANCZOS

 • Attila-Zoltan CSEKE

 • Sorin MOISE M.A.D.R.

 • Sorin ION

 • Alexandru RAFILA

Marți, 22 martie 2022

 • ANCPI

 • Nicolae CIUCĂ

 • Daniel-Iustin MARINESCU

 • Tudorel ANDREI

 • Vasile COZMA

 • Marioara DIACONESCU

VEZI TOATĂ ÎNREGISTRAREA - LUNI

VEZI TOATĂ ÎNREGISTRAREA - MARȚI - prima parte

VEZI TOATĂ ÎNREGISTRAREA - MARȚI - a doua parte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *