Modificări importante în legislația Sistemului de Control Intern Managerial

DIN 25 MAI INTRĂ ÎN VIGOARE SANCȚIUNILE DIN GDPR
17/05/2018
Cursuri noi în Grila de programe
20/05/2018

Modificări importante în legislația Sistemului de Control Intern Managerial

Modificări importante în legislația Sistemului de Control Intern Managerial O.S.G.G. 400/2015 a fost abrogat și înlocuit cu O.S.G.G. nr. 600/2018, aplicabil din 08.05.2018

După un îndelungat proces de consultare publică, O.S.G.G. 400/2015 a fost abrogat și înlocuit cu O.S.G.G. nr. 600/2018 privind aprobarea Codului controlului intern managerial al entităților publice. Iată care este opinia doamnei Laura LAZĂR, expert în SCIM și formator, despre schimbările aduse de noua legislație:


Cred că marele avantaj al ordinului 600 este că a flexibilizat acțiunile in privința celor 16 standarde, a eliminat obligativitatea întocmirii anumitor documente, a realizat corelațiile necesare între informații și mai ales cu legislația in vigoare; de asemenea, a ușurat (degrevat) munca celor din entitățile publice locale (cele de mici dimensiuni), mai ales in ceea ce privește procedurarea activităților (nu este obligatorie diagrama) și procesul de autoevaluare a SCIM (cei de la comune și de la subordonatele entităților publice locale trebuie să răspundă numai la câte o întrebare dintre cele trei de la fiecare standard). Din punctul meu de vedere, marele neajuns al prezentului ordin este modelul de Registru de riscuri (pe care il consider limitativ mai ales in contextul actual in care acesta devine unicul document in care se identifică, se evaluează și se gestionează riscurile). Totuși, oamenii cu experiență pot să adapteze documentul astfel încât acesta să răspundă și cerințelor legale dar și nevoilor de informație in domeniul managementului riscurilor. In rest … până nu testăm este greu să lansăm opinii. Eu preconizez că perioada in care actualul SCIM poate fi adaptat noilor prevederi legale ar putea fi cuprinsă între 2 luni și 6 luni, in funcție de volumul de documente, de disponibilitatea angajaților, de alte elemente (faptul că OSGG 400/2015 a fost abrogat poziționează documentația elaborate până acum in baza lui într-o zonă incertă, posibil de nulitate).

Laura LAZĂR


Dată fiind această importantă schimbare a legislației, Faxmedia Consulting lansează un curs scurt, de trei zile, la Predeal, organizat în două perioade, pentru responsabilii de sistem din toate instituțiile publice.

La aceste cursuri vor fi analizate în oglindă modificările introduse prin O.S.G.G. nr. 600/2018 față de prevederile vechiului O.S.G.G. nr. 400/2015, acum abrogat. Este un curs ABSOLUT NECESAR și deosebit de important pentru orice instituție publică care are obligativitatea de a implementa, gestiona și dezvolta Sistemul de Control Intern Managerial.

Desigur, pentru cei care nu se grăbesc, Faxmedia Consulting are în Grila Programelor de Perfecționare 2018 mai multe cursuri dedicate sistemului de control inten managerial, cursuri cu durată mai lungă, de 8 zile, cu 7 nopți de cazare, organizate în diferite locații din țară (consultați grila).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *