DIN PĂCATE, CURSURILE ÎN DEPLASARE AU AJUNS TURISM SADEA!

ȘEDINȚA PRIMARILOR DE COMUNĂ ȘI ÎNTÂLNIREA LIGII FEMEILOR ACoR
25/04/2023

DIN PĂCATE, CURSURILE ÎN DEPLASARE AU AJUNS TURISM SADEA!

DIN PĂCATE, CURSURILE ÎN DEPLASARE AU AJUNS TURISM SADEA!

MAI DORIȚI ȘI CURSURI SAU TURISMUL ESTE SUFICIENT?!

  • Remember: unde-s vremurile de altădată...!?

  • De la turismul de după curs s-a ajuns la ... turismul fără curs! Ce-au mai inventat unii: te cazezi la Maramureș, ai cursul la Sulina (deplasarea la sala de curs cică te privește – 1.000 de kilometri!).

  • Ia certificatul, neamule! De care? De care vrei, e piața plină!

  • Cum plătim formarea: pachet integrat sau separat (servicii hoteliere/ tarif de curs)?

După fix 20 de ani de activitate în domeniul formării profesionale pentru administrația publică, suntem astăzi la o răscruce!

Din cauza a ceea ce se întâmplă pe această piață, zisă a pregătirii profesionale, nu mai știm ce să facem și de aceea vă rugăm pe dumneavoastră, beneficiarii serviciilor noastre, să ne spuneți încotro să o luăm!

Iată și speța: începând cu 2019, numărul cursanților care apelează la Faxmedia, scade constant. Este drept, scade la toți furnizorii de astfel de servicii dar...! Normal, am căutat să identificăm problema și iată ce am descoperit: „buba” noastră este aceea că-i „obligăm” pe cursanți să vină și la curs! Nu, nu este o glumă! Dat fiind faptul că majoritatea celorlalți furnizori practică clar o formă de turism pur, disimulată sub denumirea de „formare profesională”, s-a dus vorba că nu este bine la Faxmedia pentru că acolo se „pierde vremea” cu formarea - nu-i așa, când ești la mare, apa-i numai bună, soarele sus, ce naiba să cauți în sala de curs în loc să fii pe plajă? La fel și la munte ori în stațiunile balneo, nu ajunge că programul de formare este de numai câteva ore ore pe zi și că este timp destul pentru „activități extracurriculare”, mai bine fără orele alea de discuții cu lectorul!

Poate că unora dintre dumneavoastră, cei care încă alegeți Faxmedia ori cei care n-ați mai fost la un curs cu deplasare de ani buni, vi se pare o totuși o glumă cele spuse mai sus! Vă asigur că nu este! Uitați-vă pe site-urile multora dintre „furnizori de formare” (care au site, că sunt și unii foarte discreți, au doar un număr de telefon și o adresă de mail – de yahoo sau google și aia!): cu mici excepții, nu veți găsi picior de formator sau veți găsi doar câțiva, unii dintre ei iluștri necunoscuți, că nu oferă nimeni altcineva informații despre cum a ajuns X sau Y să predea și cam ce a făcut în viață!

Dar să revenim: deși în programa respectivilor furnizori sunt trecute zeci de teme de curs, niciuna nu are specificat lectorul – verificați, suntem ultimii mohicani care au scris în grilă lectorul fiecărui program de formare! Apoi: cum să treci, în dreptul aceluiași curs, cazarea la 3-4-5 hoteluri diferite, uneori chiar din stațiuni diferite? Nu este clar că nu se ține nicio formare și că totul nu este decât o acoperire pentru a alege hotelul preferat pentru vacanță?

Totul a culminat cu „oferta nemaipomenită” cu care a ieșit anul acesta un anumit „furnizor de formare profesională”, care i-a înnebunit cu telefoanele pe funcționarii din instituțiile publice: „alegeți-vă dumneavoastră stațiunea, hotelul și perioada și spuneți-ne ce curs v-ar conveni, o să-l găsiți în grilă!”. Cu alte cuvinte, turismul a intrat în faza de acoperire perfectă: alegi nu numai unde și când să-ți faci vacanța dar și ce să scrie pe certificatul de participare, nu cumva să zică Curtea de Conturi că ai fost la management, de exemplu, dar nu aveai dreptul pentru că nu ocupi funcție de conducere! Câtă grijă...!

Am verificat personal, anul trecut, câteva dintre „cursurile” unor furnizori, cursuri care, din întâmplare, cică se desfășurau în hoteluri unde aveam și noi programe de formare în aceeași perioadă. Nu tu sală, nu tu lector, o întâlnire la cafea de două-trei ore în hol, când se împărțeau certificatele ca la piață și cu asta basta! Ba chiar m-am întâlnit cu foști cursanți Faxmedia, care mi-au mărturisit oarecum rușinați că sunt doar „la mare”, nu „la curs”, așa s-a făcut contractul, că alternativa era să nu vină deloc, i-a trimis conducerea...! Nu pot să acuz oareșice înțelegeri subterane între „conducere” și astfel de furnizori, nu am probe în acest sens dar pot să mă întreb ce fel de conducător este acela care-și trimite oamenii, pe bani publici, exclusiv la distracție?! Nu tot el va trage ponoasele când angajații o să-i facă, din neștiință, vreo nefăcută?!

Explicația ar fi că șefii care decid cu ce companie merg angajații la cursuri nu știu ce face în realitate firma respectivă – dumneavoastră credeți?
Eu nu prea, pentru că este foarte ușor să vezi diferența cu doar câteva click-uri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *