Evenimentele verii pentru primarii comunelor din România:

9-14 iulie (Jupiter-Hotel Poseidon), Adunarea generală a ACoR și
4-9 august (Poiana Brasov-Hotel Alpin), Ședința lărgită a Consiliului Director al ACoR

Chiar dacă urmează alegerile locale în iunie, calendarul evenimentelor Asociației Comunelor din România merge mai departe; la urma urmei, indiferent de rezultatul alegerilor locale, primarii actuali sunt cei în funcție până în octombrie așa că aceștia sunt chemați, conform statutului asociației, să decidă în problemele de interes curent cu care se confruntă comunele. Este adevărat, comasarea alegerilor a dat peste cap datele stabilite inițial pentru cele două evenimente din vară precum și aranjamentele organizatorice dar Faxmedia, organizatorul întâlnirilor ACoR a reușit să se replieze și să continue pregătirile pe noile coordonate.

Așadar, Adunarea generală, la care poate participa orice comună membră (cu cotizația achitată la zi și în limita locurilor disponibile), se va desfășura și anul acesta la Hotelul Poseidon, din Jupiter, județul Constanța, în perioada 9-14 iulie 2024. Din păcate, sunt numai 210 locuri disponibile, ceea ce înseamnă că primarii interesați trebuie să se înscrie rapid. Lucrările adunării generale vor cuprinde, ca și în anii precedenți, sesiuni de discuții și analize pe problemele cu care se confruntă comunele – și nu sunt deloc puține, mai ales în acest foarte aglomerat an electoral; cu siguranță, va fi continuată și pregătirea pentru contracararea așteptatei „inițiativei” de comasare a comunelor; mai mult, vor fi organizate sesiuni de perfecționare pe diverse teme de interes pentru administrația publică locală.

Apoi, la începutul lunii august, în Poiana Brașov, Hotel Alpin, se va reuni Consiliul Director al asociației, în ședință lărgită (adică, pe lângă președinții filialelor județene, pot participa și câte 2-3 primari din fiecare județ). Vor fi dezbătute chestiuni importante de natură organizatorică, absolut necesare în urma alegerilor locale: după începerea noilor mandate, în octombrie, trebuie organizate alegeri în toate județele, pentru stabilirea componenței conducerii filialelor, apoi alegerea organelor de conducere la nivel național. Și la acest eveniment locurile sunt limitate și, în consecință, înscrierile trebuie făcute încă de pe acum.

După cum procedăm de ani buni, pentru o transparență totală, situația ocupării locurilor pentru ambele evenimente este publică și va fi actualizată la fiecare două zile pe siteul nostru.