CUM AU DISPĂRUT LECTORII DIN POZELE DE LA CURSURI… și cum s-a mutat sala de curs pe plajă!

Mă uitam ieri, pe facebook, la niște niște poze de pe la cursurile de pe Litoral, postate de diverși furnizori de formare. Apoi am căutat și fotografii postate de către cursanții participanți la respectivele cursuri.

Ceva nu se leagă, mi-am spus, ceva nu era în ordine și nu realizam ce anume – știți senzația aceea când îți stă un cuvânt pe limbă dar nu poți să-l exprimi! Apoi mi-a picat fisa: au dispărut lectorii din pozele furnizorilor de formare și sala de curs din cele postate de către cursanți!

Poze cu un cursant fericit care primește certificatul de participare. Poză cu alt cursant fericit că-și ia patalamaua, cu un flipchart în fundal, pe care scrie „Bine ați venit!” (înțeleg că ori și-a primit diploma la sosire (!) ori că toată săptămâna n-a scris nimeni, nimic, pe flipchartul din sala de curs!). Apoi iarăși cursanți cu diplomele lor fericite și tot așa... dar nicăieri vreo umbră de lector! Știam că trainerul unui curs reprezintă principalul atu pentru formarea profesională și că, de obicei, cursanții sunt ciopor să facă poze cu acesta dar iată că nu! N-o mai fi la modă să te pozezi cu trainerul?! Sau cumva cursurile din ziua de astăzi nu mai au nevoie de lectori?! Grea dilemă!

Ca să mă lămuresc (prin corelație), m-am uitat cu atenție și la pozele cursanților de pe facebook: cursantul fericit la plajă, cursantul pe vaporaș, cursantul cu berea-n mână, cursanta cu prietenele la shopping, cursanta cu farfuria-n față... o fi, mi-am zis eu, că după programul de curs are voie omul să facă ce vrea, nu-i așa? Problema este că pozele alea erau postate la 9:40, la 10:20, la 11:00,... păi la orele alea n-ar fi trebuit să fie cursantul la umbra sălii de curs? Se pare că nu! Dar să nu credeți cumva că trainerul și sala de curs au dispărut din poze pentru că respectivele cursuri nu se țin, că s-au transformat doar în sejur la mare, „certificat” cu o bucată de hârtie! Nu, nu și nu! Există explicație! Sala de curs are acum o accepțiune cu totul nouă: așa cum patria este pretutindeni, pentru că o porți în suflet, și sala de curs poate fi pe plajă deoarece cursantul nostru fericit o poartă în inima lui! Ca și pe inexistentul trainer, de altfel!

Râdem, glumim dar fenomenul este prezent, a căpătat generalitate și nu interesează pe nimeni! Bag seamă că nici măcar conducătorilor instituțiilor publice nu le pasă, deși ar trebui să fie primii interesați (în teorie) să aibe funcționari bine pregătiți în subordine, măcar ca să-i ferească de belele dacă nu și să servească cetățeanul... Păi, dacă nu le pasă, înțeleg că așa este bine, că vara nu-i ca iarna, cum ar spune un personaj în viață...! Și noi, care ne agităm să asigurăm trainer până și la un curs cu 8-9 cursanți - și nu orice lector (că am mai văzut și faza asta: același trainer la 10 tipuri de curs, de m-am închinat ce valori enciclopedice are țara asta!!!)! Cred că este momentul să ne cerem scuze că insistăm, ca fraierii, să deranjăm cursanții cu trainer, materiale de curs, sală... și să stricăm cheful funcționarilor publici veniți la mare (și ce dacă scrie „formare profesională” pe sejurul acestora?!)...

Mircea MATEI