Consultanță GRATUITĂ pentru 100 de comune și orașe pentru proiecte de transformare digitală

Încă un pas către transformarea digitală a administrației publice locale! A apărut Ordinul 21.364/29.08.2024 al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a Programului național pentru transformarea digitală a autorităților publice locale. Astfel, comunele au la dispoziție 75.000 de lei, orașele 125.000 de lei iar municipiile 175.000 de lei (cu TVA) pentru achiziția de echipamente IT (în limita a 30% din buget) și licențe software. Linia de finanțare se va deschide, cel mai probabil, în a doua jumătate a lunii septembrie, odată cu platforma unde vor putea fi încărcate proiectele (platformă la care se lucrează încă); depunerea proiectelor este continuă, pe principiul „primul venit, primul servit” până la epuizarea bugetului alocat de către proiectele eligibile. Pentru anul în curs sunt prevăzuți 50 de milioane de lei din cele 200 de milioane, cât are bugetată linia în total - acești bani înseamnă aproximativ 400 de proiecte finanțabile în 2024. Din analiza Normelor metodologice, rezultă că orientarea acestei noi finanțări pentru digitalizare este către standardizarea și automatizarea serviciilor publice, mai puțin către echipamente hard.

În acest context și în urma îndelungatei colaborări pe care o are cu Asociația Comunelor din România dar și cu Sindicatul Național SCOR, Faxmedia Consulting a decis să-și ofere sprijinul comunelor și orașelor care doresc să obțină finanțare, printr-un pachet de consultanță GRATUITĂ pentru scrierea și depunerea a 100 de proiecte; astfel, specialiștii noștri vor consilia primăriile pentru completarea documentației aferente, pentru scrierea proiectului precum și pentru urcarea acestuia în platforma dedicată. Deja, după numai o zi de la lansarea inițiativei, 24 de comune au semnat Acordul de consultanță gratuită, alte 20 manifestându-și interesul. De asemenea, am primit multe întrebări cu privire la anumite aspecte mai puțin clare din normele metodologice, cărora le răspundem aici:

1. Câte echipamente IT (PC/laptop) pot fi achiziționate cu banii din proiect?

Conform normelor metodologice, achiziția de echipamente IT este limitată la cel mult 30% din valoarea eligibilă a proiectului; pe de altă parte, atenție și la ce cumpărați! De exemplu, în 20.000 de lei încap și 6 sisteme PC la fel de bine ca și 2 sau chiar unul! Depinde de calitatea și de performanța produselor precum și de licențele sistemului de operare; nu recomandăm achiziții de „știfturi” – mai bine 2-3 sisteme bune, care să funcționeze corect și peste 3 ani decât niște abureli pe care nu le prinde anul în funcțiune! Suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine!!!

2. Avem echipamente IT achiziționate prin alte proiecte; în locul acestora putem cumpăra altceva, de exemplu un panou led?

Pe lângă faptul că un panou LED este deja învechit, deoarece acum există OLED (vezi și răspunsul de mai sus), nu se poate, proiectul nu permite așa ceva! Puteți, în schimb, să alocați banii către achiziția de soft.

3. Cine plătește instruirea personalului pentru utilizarea softurilor?

Conform normelor metodologice, instruirea personalului este activitate obligatorie și se trece ca atare în graficul de activități însă finanțarea acestei instruiri cade în sarcina autorității publice locale; recomandat este să cereți furnizorilor de soft să includă instruirea personalului în ofertă, cu titlu gratuit, așa cum se și practică – faptul că vorbim despre un proiect nu înseamnă că furnizorii trebuie să ia bani pe ceea ce în mod obișnuit nu iau!

4. Am semnat cu dumneavoastră Acordul de consultanță gratuită. În aceste condiții, cine va urca documentele în platformă?

Mai mult ca sigur, accesul în platformă se va face prin intermediul unor credențiale alocate, la cerere, autorității publice locale; prin urmare, accesul este exclusiv al dumneavoastră dar, la momentul respectiv, vă putem ghida în timp real, prin legătură video, cum să procedați;

5. Primăria noastră are website; mai trebuie să prindem în proiect pagina web?

Da, chiar dacă aveți deja o pagină de internet, acesta va trebui refăcută conform formatului standard care urmează să fie publicat de către MCID și datele migrate în noua structură; așadar, trebuie să prindeți în proiect cheltuiala aferentă (așa cum am procedat noi în bugetul orientativ pe care l-am propus instituțiilor cărora le acordăm consultanța).

6. Putem să achiziționăm un soft de impozite și taxe prin proiect?

Părerea noastră este că nu, licențele care pot fi achiziționate fiind destul de clar nominalizate în normele metodologice și se referă în special la: managementul integrat al documentelor; gestiune integrată și accesare date și documente emise de mai multe servicii/departamente/compartimente din cadrul aceleiași instituții (fluxuri de lucru); soluții de tip programări online, platforme GIS, sisteme de alarmă pentru cazuri de urgență; securitate cibernetică;

7. Ce cheltuieli vor fi în perioada de sustenabilitate?

Sustenabilitatea trebuie asigurată pentru o perioadă de 3 ani de la finalizarea proiectului; în acest interval de timp trebuie să asigurați resursele financiare necesare păstrării în activitate a echipamentelor și licențelor achiziționate, inclusiv mentenanța și găzduirea paginii web – dar deja dumneavoastră oricum faceți asta pentru website! Pentru toate licențele, cheltuiala lunară n-ar trebui să depășească 1.200-1.800 de lei/lună – desigur, am văzut în piață și sume efectiv astronomice pe post de mentenanță sau cost licență anuală – dar asta este altă mâncare de pește, nu comentăm aici; noi am făcut un calcul rezonabil, pe baza unor tarife normale, de bun-simț!

8.Putem achiziționa alte softuri decât cele prezentate în acord, de exemplu pentru impozite și taxe sau o licență de ERP?

Întrebarea este foarte bună! Așa cum am interpretat noi Normele metodologice, n-am identificat posibilitatea achiziționării de licențe pentru softuri de contabilitate sau impozite și taxe. Această linie de finanțare are drept țintă transformarea digitală, definită astfel:
„Transformare digitală se referă la transformarea, folosind tehnologiile digitale și de comunicații, a:
a) modului de interacțiune dintre administrația publică și cetățeni;
b) relațiilor funcționale dintre instituțiile statului;
c) modului în care datele generate și colectate de instituțiile statului sunt utilizate în luarea deciziilor și crearea politicilor publice;
d) modului în care inovarea, în cazul serviciilor publice, consideră identificarea problemei, testarea și actualizarea ca făcând parte integrantă din proces;
e) evaluării și anticipării continue a nevoilor publicului și adaptarea serviciilor la acestea.”

Așadar, este evident că ținta o constituie aplicațiile destinate interacțiunii cu cetățeanul precum și cele care gestionează, manageriază fluxuri de documente, în scopul digitalizării luării deciziilor și crearea politicilor publice.
Cât privește achiziția unui sistem de tip ERP serios, acesta chiar ar fi util însă cel mai ieftin sistem pe care-l cunosc (repet, serios, nu însăilările care-și spun, cu de la sine putere, „soft ERP”) costă aproximativ 40-60 de mii de lei instalarea și configurarea și undeva la 60.000 de lei/an licența de funcționare. Discutăm de altă ligă, haideți să facem ce se poate cu sumele alocate! Desigur, nimic nu vă poate împiedica să lucrați cu un consultant care să vă includă aceste lucruri în proiect! Noi nu o facem – considerăm că scad drastic șansele de finanțare dacă facem acest lucru!
Apoi, discutând la general dacă puteți achiziționa alte softuri decât cele trecute în bugetul-cadru orientativ, desigur că puteți – însă pentru acest lucru vă rugăm să apelați la un consultant dedicat, contracost, care să lucreze doar pentru dumneavoastră! Această acțiune, de consiliere gratuită a 100 de comune și de orașe, nu este deloc simplă și aproape că ne înghite toate resursele umane pe parcursul derulării! Ca să facem față, am gândit un pachet standard, conform cu cerințele normelor metodologice, la care să modificăm cât se poate de puțin; altfel, ne-am prinde urechile în zeci și zeci de solicitări de personalizare a fiecărui proiect, lucru pe care nu avem capacitatea să-l facem în timpul extrem de scurt rămas! Dacă am fi avut măcar 3-4 luni la dispoziție, da, fiecare proiect ar fi fost discutat în amănunt și am fi ținut cont de fiecare cerință (în limita normelor metodologice). Aceasta este realitatea și, așa cum vedeți, suntem absolut sinceri cu dumneavoastră!