VINE VARA, BINE-MI PARE, HAI SĂ MERGEM LA FORMARE!

ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA. A XXV-A SESIUNE ORDINARĂ.
28/03/2022

VINE VARA, BINE-MI PARE, HAI SĂ MERGEM LA FORMARE!

VINE VARA, BINE-MI PARE, HAI SĂ MERGEM LA FORMARE!

Proiectul de ordonanță de urgență prin care se intenționa interzicerea cursurilor a murit – încă nu-i și îngropat definitiv, cel mai probabil va fi reluat prin septembrie-octombrie, până una-alta trece și anul acesta! Remember: unde-s vremurile de altădată...!? De la turismul de după curs s-a ajuns la ... turismul fără curs! Ce-au mai inventat unii: te cazezi la Maramureș, ai cursul la Sulina și deplasarea la sala de curs cică te privește! Ia certificatul, neamule! De care? De care vrei! Cum plătim formarea: pachet integrat sau separat (servicii hoteliere/ tarif de curs)?

Oameni buni, ne cunoaștem de-o viață! Nu exagerez cu nimic, primele cursuri le-am organizat acum 20 de ani; astăzi mă întâlnesc, în calitate de cursanți, cu unii dintre copiii care așteptau răbdători să vină pauza de cafea și să iasă mama (uneori, tatăl) din sala de curs.

Între timp, lucrurile s-au schimbat - dar s-au schimbat în rău. Dacă suntem 5 minute cinstiți cu noi înșine, trebuie să recunoaștem că formarea în deplasare a ajuns turism sadea. Acum 20, 15, 10 ani, ordinea de prioritate în alegerea unui curs era: 1. tema cursului (prea puține erau atunci programele de maximă generalitate, oamenii veneau pe specialitate, pe profesie), 2. lectorul (foarte important era formatorul - și-mi amintesc cum furnizorii de formare efectiv „se băteau” pe legendele profesioniștilor în anumite domenii); 3. perioada cursului și 4. hotelul și stațiunea, abia la coada importanței.

Astăzi este exact invers: hotelul, stațiunea, perioada, cursul (mai mult ca acoperire, că zice legea să te formezi prioritar în domeniul în care și activezi și să nu fie probleme cu Curtea de Conturi, nu de alta...) iar lectorul nici nu mai contează (arătați-mi dumneavoastră o grilă de formare unde mai sunt trecuți lectorii fiecărui curs, așa cum se proceda pe vremuri! Cel mult, cu notabile excepții, lectorii ori sunt „iluștri necunoscuți” ori Mafalda - în sensul că le știu pe toate, un formator la 20 de teme de formare!).

De la „facem câte-o oră-n plus pe zi ca să luăm și noi o zi liberă”, cum sunau cândva „înțelegerile” cu lectorul, de la turismul de după curs, s-a ajuns la ... turismul fără curs, desigur că și fără lector sau cel mult o zi din șapte cu profesorul „Știe-Tot”!

Dar bomboana pe coliva formării profesionale prin cursurile cu deplasare am văzut-o zilele acestea și chiar nu mi-am crezut ochilor! Una dintre firmele apărute ca ciupercile după ploaie în domeniul formării (se pare că, dacă nu-ți merge afacerea cu cartofii, te poți apuca liniștit de cursuri...), scrie negru pe alb în „grila de formare”: „Va oferim posibilitatea sa alegeti orice curs din saptamana in care doriti sa participati, deplasarea la sala de conferinta fiind in grija dumnevoastra” (biata limbă română, tare chinuită mai este!). Mă duc pe „grila” respectivă și ce aflu: în perioada 21-26.05.2023, de exemplu, pot să aleg dintre 3 cursuri și să mă cazez la 4 hoteluri! Păi cum așa? Practic, unde se ține cursul meu, la care hotel? N-ar fi o problemă, se mai practică, cazarea la mai multe hoteluri și cursul la unul dintre acestea, și noi practicăm, când nu avem locuri suficiente la un singur hotel, DAR ASTA SE ÎNTÂMPLĂ, LOGIC ȘI NORMAL, ÎNTR-O SINGURĂ LOCAȚIE! La Neptun, cazare în 4 hoteluri, curs într-unul, distanța între hoteluri 10-15 minute, mersul pe jos face bine la sănătate! În cazul despre care vorbesc însă, un hotel este la Băile Herculane, altul la Sovata, al treilea în Maramureș și ultimul tocmai la Sulina! Deci, mă cazez la Sulina, cursul meu se ține la Maramureș iar „...deplasarea la sala de conferinta fiind in grija dumnevoastră”! Mai limpede de atâta nu putea fi decât dacă spuneau cu subiect și predicat „mergi în concediu unde vrei, nu te stresăm cu vreo umbră de curs, primești certificat de care vrei”!
Aici a ajuns formarea profesională pentru administrația publică locală. Se poate mai jos de atât?!

Cauzele sunt multiple și aș pune pe primul loc în top legislația făcută parcă de niște analfabeți (funcționali) în ale formării! Urmează indiferența conducătorilor de instituții publice față de plusvaloarea adusă actului administrativ prin participarea angajaților la cursuri de calitate, ca să nu mai vorbesc despre eficiența cheltuirii banului public. Se trezesc câteodată, atunci când intră ei înșiși în malaxorul unei administrații în bună parte deprofesionalizată ori atunci când trebuie să plătească oalele sparte de către funcționarii pe care i-au trimis la ...cursuri-fantomă! Care șef de instituție cere furnizorului de formare o listă de prezență, o dovada că lectorul a fost la curs, vreo înregistrare, niște teste, ceva, ca să vadă și domnia-sa unde și-a trimis oamenii să învețe?! Vă spun eu: absolut nimeni! În aceste condiții, abia la coada cauzelor aș pune atitudinea funcționarilor înșiși; dacă se poate, de ce nu, la urma urmei, un pic de concediu nu strică, tot sunt lefurile cum sunt..., nu-i așa?

Proiectul de ordonanță de urgență prin care se intenționa interzicerea participării la cursuri a murit în fașă! Desigur, nu din cauza articolului despre formarea profesională, altele au fost „bubele” ordonanței – treaba cu înghețarea salariilor, cu suspendarea angajărilor, lucruri serioase, care au inflamat sectorul public. Articolul buclucaș oricum era redactat cu picioarele: cum să interzici un drept fundamental, prevăzut indirect și în Constituție? Așa cum era formulată chestiunea se înțelegea că și dacă-ți făcea cineva cursuri gratis tot nu puteai participa! Ei, gata acum, să-i fie țărâna ușoară ordonanței, chiar dacă sursele mele spun că nu-i îngropată definitiv și că este posibilă o resuscitare miraculoasă prin septembrie-octombrie... până ceva discuții, până una-alta, o să treacă și anul acesta. Ideea însă persistă și, la un moment dat, tot se va întâmpla tăierea cursurilor cu deplasare, consecință firească a modului în care este privită formarea profesională în administrația publică: o recompensă turistică!

Nu vom proceda așa. Faxmedia rămâne fidelă principiilor care au consacrat-o ca fiind principalul furnizor de formare profesională. Mai întâi munca și apoi distracția! Să fim corecți: cât durează cursul, 5-6 ore pe zi? Nu-i destul timp pentru plajă ori drumeții înainte și după aceste ore? Asigurăm cursanților noștri condiții de cazare și de masă excelente, lucrăm cu formatori de top, le punem la dispoziție materiale de formare de calitate; le cerem doar „să-și rupă” cele 5-6 ore și să poposească la sala de curs; și nu, nu avem cazarea la Baia Mare iar cursul la Marea Neagră!

Financiar, drumul ales ne afectează încă de acum câțiva ani, de când fenomenul a luat amploare. Ne scade numărul de cursanți și ne cresc costurile. Plătim penalități pentru camerele neocupate – una este să rezervi 30 de camere/săptămână la un hotel și să nu ocupi jumătate și alta să iei câte 4-5 camere, la 5 hoteluri și să nu ocupi la fiecare o cameră, nu te bate nimeni, așa fac toate agențiile (de turism, nu de cursuri)! Plătim lectori – și nu cu puțin, pentru că nu lucrăm cu „Profesorii Știe-Tot” ci cu formatori bine pregătiți – pentru 7-8 cursanți în sală. Plătim cazare, masă și transport pentru lectori și pentru coordonatorii de programe – din încasările de la 7-8 cursanți?! De doi ani susținem (practic subvenționăm) aproape jumătate dintre cursurile cu deplasare pe care le ținem, acestea neacoperindu-și costurile! Organizăm diferite evenimente, cursuri în teritoriu, avem alte activități din care ne permitem să păstrăm o grilă de programe. Nu știu până când, probabil nu pentru multă vreme, la urma urmei suntem o firmă privată și este firesc să trăim din ceea ce producem iar dacă un sector nu produce, dispare din paleta de activități. Deocamdată însă rămânem pe baricade și vă invităm la cursurile anului 2023! Haideți (și!) la formare!

DOCUMENTUL CURȚII DE CONTURI ESTE CLAR: PACHET DE FORMARE. NU NE CONVINE, CRESC COSTURILE (TVA 19%). DEOCAMDATĂ ÎNSĂ, ALTĂ SOLUȚIE LEGALĂ NU EXISTĂ!

Cu siguranță vă veți întreba de ce, în grila noastră de cursuri, a dispărut separația costurilor. Până anul trecut, exista un tarif de curs și un tarif de servicii hoteliere/cazare. Acum există o singură sumă, care se cheamă „pachet compact de servicii de pregătire profesională” și care include toate costurile aferente susținerii unui program de formare (de la plata lectorului, cazarea și transportul acestuia, mapa de curs, coordonatorul programului etc. și până la cazarea și masa cursantului), fără ca acestea să mai fie defalcate; pe factură veți regăsi aceeași formulare iar dumneavoastră trebuie să plătiți neapărat din secțiunea bugetară 20.13 „Bunuri și servicii – pregătire profesională” și, foarte important, în niciun caz să nu decontați și indemnizația de delegare!

De ce am procedat așa? Discuția este veche, încă de când a apărut celebra HG 714/2018: aceasta se aplică și participării la cursuri sau are de-a face numai cu deplasările ocazionale în interesul serviciului și cu detașarea în altă localitate? Părerea noastră, susținută cu argumente, a fost întotdeauna că HG-ul respectiv nu are de-a face cu formarea profesională (măcar și din simplul fapt că, pentru suma de 230 lei/zi, alocată prin HG acoperirii costurilor de cazare, nu se cer documente justificative, se vede că legea se referă la deplasări ocazionale ori, dimpotrivă, la detașări pe termen lung, când se închiriază o cameră dar nu la hotel de 3 stele). Curtea de Conturi, în urma controalelor efectuate, a fost în unele cazuri de părerea noastră dar în cele mai multe situații a imputat orice sumă plătită pentru serviciile hoteliere care depășea cei 230 lei/zi. Cum, mai ales în ultimii 2-3 ani, tarifele pentru cazare și masă au explodat, a devenit clar că suma aceasta, 230 lei/zi, nu mai este suficientă nici la vreun cămin studențesc, nicidecum în locațiile unde se desfășoară de regulă cursurile! N-are a face, Curtea a tăiat diferența și nu sunt deloc puține instituțiile publice care au trebuit să recupereze sume importante de la proprii angajați pe care-i trimisese la formare! Nu mai vorbim despre faptul că nu exista o practică unitară și, pentru aceeași chestiune, o primărie n-a avut nicio problemă iar alta a dat banii înapoi!

Iată însă că (la insistențele Asociației Comunelor din România, trebuie subliniat), Curtea de Conturi a luat în discuție problema și, de data aceasta, a stabilit o practică unitară în abordarea prevederilor HG 714/2018, raportat la participarea personalului la programele de pregătire, formare și perfecționare profesională. Astfel, Comisia pentru aplicarea unitară a prevederilor legale aplicabile în activitatea Curții de Conturi a emis Raportul nr. 6/2022, care stabilește foarte clar:
1. „În situația în care (...) serviciile de cazare și masă sunt evidențiate separat de cele de pregătire profesională (...) sumele decontate de instituția publică nu vor depăși plafoanele valorice prevăzute de HG nr. 714/2018.”.
2. „În situația în care serviciile de pregătire profesională sunt realizate de un furnizor de formare profesională sub forma unui pachet compact de servicii de pregătire profesională, care include și cazarea și masa participanților, fără ca acestea să fie evidențiate distinct, (...) contravaloarea întregului pachet de servicii se suportă din secțiunea bugetară 20.13 „Bunuri și servicii – Pregătire profesională”. În acest caz, personalului instituției publice nu i se va mai deconta indemnizația de delegare și alocația de cazare, deoarece acestea sunt incluse în pachetul compact de servicii de pregătire profesională.”

Acum este limpede. Sunt convins că, dată fiind neclaritatea de până acum, Curtea nu va fi atât de drastică în aprecierea anilor precedenți însă, de acum înainte, va aplica la literă cele de mai sus! Prin urmare, ca să nu existe niciun dubiu, am trecut, de anul acesta, la „pachetul compact de servicii de pregătire profesională”. Mai trebuie menționat un aspect: deoarece TVA-ul aferent este de 19% și se aplică la întregul pachet (față de 9% cât era pentru serviciile hoteliere, de exemplu), costul total crește cu cel puțin 10% doar din taxele statului; adăugând și inflația, majorarea costurilor la absolut toate componentele pachetului de servicii, rezultă că formarea profesională devine, din „drept și obligație”, mai mult un deziderat pentru mulți dintre funcționarii publici!

Mircea-Alexandru MATEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *