PROIECTELE FINANȚATE PRIN PNRR NECESITĂ O ABORDARE RIGUROASĂ!

Fondurile din PNRR încep să capete consistență și să treacă nivelul de simplă discuție publică; cu aproximație, în cel mult 2-3 luni se vor deschide liniile de finanțare și vor trebui depuse proiectele. Toate bune și frumoase, comunitățile locale au nevoie și ele de banii aceștia pentru dezvoltare – mai ales pe fondul unor alocări bugetare pe care mai toți analiștii le caracterizează ca fiind anemice în 2022. Problema este că, spre deosebire de tot ceea ce s-a întâmplat până acum cu absorbția fondurilor europene, finanțările prin PNRR necesită o abordare extrem de riguroasă! Monitorizarea progresului se va face pe etape de realizare și nu mai există posibilitatea de prelungire, amânare a termenelor, în ideea că, per ansamblu, proiectul se va încadra în parametrii stabiliți chiar daca una sau alta dintre etape nu a respectat termenul. Nu! Acum, dacă o etapă nu este gata la timp și în condițiile tehnice asumate, proiectul se oprește acolo și banii deja avansați trebuie restituți integral. Mai simplu spus, nu mai este loc de întors! Dar, până la punerea în practică a proiectelor, și scrierea acestora se schimbă radical. Rigoare și aici! Dacă în statutul comunei, orașului, municipiului nu sunt prevăzute anumite lucruri, acestea nu vor putea fi trecute nici în proiect. Cea mai mare importanță însă o capătă strategia de dezvoltare durabilă locală. Dacă până acum strategia reprezenta mai mult un document tratat la „să fie acolo”, pentru proiectele PNRR (dar și pentru Programele Operaționale 2021-2027), strategia de dezvoltare va reprezenta un document-cheie, de la care pleacă construcția oricărui proiect cu șanse de finanțare. Mai plastic spus, STATUTUL REPREZINTĂ TEMELIA, FUNDAȚIA, IAR STRATEGIA ESTE PROIECTUL DE ARHITECTURĂ! Doar cu o temelie solidă și cu un proiect fără cusur se vor putea obține banii. Altfel, pierdere de timp și iluzii deșarte!

Am constituit o echipă de consultanți care pot ajuta comunitățile locale să elaboreze statutul și mai ales strategia de dezvoltare locală ca la carte și astfel să aibe șanse de obținere a fondurilor care stau să vină. În practică, pe teren, am constatat o realitate cel puțin îngrijorătoare: deși sunt multe comune, orașe, municipii care au elaborate atât statutul cât și strategia de dezvoltare locală, destule dintre aceste documente sunt superficiale, nu conțin datele structurate corespunzător, la zi și nici minimele direcții care să facă posibilă integrarea cu scopurile PNRR! Sintetic spus, sunt inutilizabile! Tocmai de aceea am pornit și pe drumul acesta, cu aceeași seriozitate a lucrului bine făcut care caracterizează Faxmedia de aproape 20 de ani. Pentru că ținta noastră nu este să luăm neapărat banii primăriilor, la orice contract efectuăm mai întîi o analiză preliminară a situației existente și doar funcție de aceasta, prin discuții cu clientul, trecem la actualizarea documentelor astfel încât acestea să fie conforme și să corespundă unei realități de dezvoltare ori, dacă actualizarea nu este posibilă, ajungem la elaborarea documentației de la zero.



Uitați-vă foarte atent pe statut și mai ales pe strategia de dezvoltare locală pe care le aveți! Dacă nu sunt la zi, dacă nu conțin minimele repere necesare (a se vedea oferta), atunci contactați-ne! Elaborarea „pe bune” a acestor documente fundamentale nu se face peste noapte – iar ceasul ticăie!



P.S. Deoarece sunt destule localități care ar putea obține statutul de stațiune turistică (sau eco-turistică), de interes loca sau național, conform prevederilor HG 852/2008 actualizată, consultanța oferită de echipa Faxmedia acoperă și realizarea monografiilor turistice și/sau eco-turistice – aveți toate detaliile necesare în ofertă. (Mircea-Alexandru MATEI)