Evenimentul anului pentru primarii comunelor din România intră pe ultima sută de metri. Adunarea Generală extraordinară aniversară a Asociației Comunelor din România se va desfășura în intervalul 04-11 iulie, la Jupiter, gazdă fiind hotelurile Poseidon și Delta. Data limită până la care se mai pot face înscrieri (pe locurile disponibile la Hotel Delta) este 8 iunie. Până la aceeași dată trebuie efectuată și plata pentru serviciile de conferință și pentru cele hoteliere, înscrierile neachitate urmând să fie anulate. Odată etapa înscrierilor finalizată, organizatorul va trece la stabilirea ultimelor detalii și la elaborarea formei finale a programului acțiunilor.
După cei doi ani de pandemie, primarii membri ai asociației se pot reîntâlni acum în formulă extinsă, la lucrările aniversare unde vor fi înmânate trofeul, titlul și certificatul pentru „Primar de 8, 7, 6, 5 stele” precum și distincțiile instituite de ACoR pentru mai multe domenii de activitate: trofeul și diploma „Nicolae SABĂU”, „Corneliu LEU”, „Ivan PATZAICHIN”, „ZETEA”, „Dinu SĂRARU”, ordinul „AUR 2030 - Apele Unite ale României 2030”. Tuturor participanților la eveniment li se va înmâna trofeul aniversar „ACoR – 25 de ani”. Este de remarcat și faptul că, pe lângă discuțiile cu diverșii oficiali invitați la lucrări, primarii vor avea în program o seară petrecută alături de actorul Dan PURIC, un concert de muzică folclorică și o seară de muzică ușoară – facilități oferite de societatea Delta-Aurora, ale cărei hoteluri sunt gazda evenimentului (Hotel Poseidon și Hotel Delta). Un amănunt interesant este și faptul că participanții le lucrări care au ales Hotelul Delta vor fi primii oaspeți ai acestui hotel după lucrările de renovare a camerelor și de construcție a piscinei.
Așadar, ultimele locuri, ultimele zile pentru înscrieri!
În 1997, la inițiativa câtorva primari vizionari, lua ființă Asociația Comunelor din România. De la o mână de membri fondatori, astăzi ACoR a ajuns să reprezinte peste 2.200 de comune și să fie cea mai puternică voce a administrației publice locale din România; sunt nenumărate inițiativele legislative prin care Asociația a reușit să construiască o mai bună și mai coerentă arhitectură instituțională locală, să lărgească prerogativele autorităților publice locale și, nu de puține ori, să stopeze intențiile agresive de ingerință a centralului în treburile primăriilor. Desigur, nu tot ceea ce și-a propus Asociația a și reușit – este nevoie de multă răbdare și de abilitate în această continuă bătălie dar, piatră cu piatră, ACoR construiește o temelie solidă pentru spațiul rural. Asociația Comunelor din România a fost declarată ca fiind de utilitate publică prin Hotărârea Guvernului nr. 156 din 13 februarie 2008 și este membră în multe și prestigioase organisme europene și internaționale: UCLG – Organizația Mondială a Orașelor și Administrațiilor Locale Unite, Consiliul Comunelor şi Regiunilor din Europa (CCRE/CEMR), Comitetul European al Regiunilor, Congresul Puterilor Locale și Regionale din Europa – Camera Puterilor Locale, Rețeaua Asociațiilor de Autorități Locale din sud-est-ul Europei (NALAS); de asemenea, este partener cu Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM) și cu Asociația Chineză de Prietenie Internațională a Orașelor (CIFCA). Este de remarcat că toți Președinții României și Prim-Miniștrii în funcție au fost oaspeții Adunărilor Generale organizate la București.
Jupiter, 04-11 iulie 2022