Publicat la 19 iulie 2023

Prezenți la Adunarea Generală a Asociației Comunelor,

PRIMARII AU ÎNȚELES CĂ NU MAI ESTE DE GLUMIT CU DIGITALIZAREA

VEDEȚI CELE MAI INTERESANTE DEZBATERI,

SUNT SUBIECTE CARE INTERESEAZĂ ORICE PRIMAR!

Anul acesta, sesiunea extraordinară a Adunării generale a ACoR a stat sub semnul interesului manifestat de către primari pentru digitalizarea proceselor administrative și ale serviciilor pentru cetățeni. Desigur, au fost abordate și multe alte probleme care preocupă administrația publică locală.

În prima zi a lucrărilor au fost dezbătute chestiunile interne (auditul public intern prin cooperare fiind cea mai aprinsă problemă) dar și proiectele la care asociația este parte, cum ar fi proiectul „Consolidarea cooperării dintre Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și structurile asociative ale autorităților administrației publice locale”. Zilele următoare au adus în fața celor 221 de primari care s-au întâlnit la Jupiter reprezentanți ai administrației centrale, cel mai solicitat și „bombardat” cu întrebări fiind Adrian-Ioan VEȘTEA, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației. Au mai răspuns la problemele primarilor și Elena DOBRE, directorul Direcției Politici Servicii Sociale, Tatiana DUȚĂ, secretarul executiv al Colegiului Național al Asistenților Sociali, Gheorghe TROFIN, ofițer protecția copilului UNICEF, Corina CREȚU, deputat european, Dr. Iulian STĂNESCU, cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române precum și alți experți pe diferite domenii. Apărarea drepturilor angajaților din administrația publică locală a fost un alt subiect de interes, discuțiile fiind moderate de către Dan CÂRLAN, președintele Sindicatului Național SCOR și vicepreședinte al Federației Naționale COLUMNA-SCOR. Asociația „STABILITATE, ARMONIE ȘI TRADIȚII – SAT”, asociație afiliată ACoR, a avut ca invitat de onoare pe actorul și omul politic Mircea DIACONU, care a susținut o intervenție pe tema ,,EXISTENȚA SATULUI, TEMELIA STATULUI”, alături de celălalt invitat, jurnalistul Sergiu MIHALCEA.

De foarte mare interes s-a dovedit a fi proiectul „EDUCAȚIE ȘI DEMNITATE PENTRU COPIII SATELOR PRIN SPORT” – Avantajele Hand to Hand Fighting, un sport ușor de practicat, fără investiții mari dar cu rezultate certe! Bogdan NEAGU, președintele Federației de Hand to Hand Fighting România a detaliat cum pot fi atrași copii din mediul rural către acest sport și cum aceștia vor căpăta abilități sociale, de autoapărare, de prim-ajutor și de lucru în echipă, atât de necesare multora dintre copii prinși în capcana telefonului sau a tabletei, cu probleme de adaptare socială; de asemenea, prin practicarea sportului, copiii pot fi feriți de nefastul fenomen de bullying (hărțuire). Primarii au stabilit ca, în perioada următoare, să înființeze secții de hand to hand în cadrul cluburilor sportive pe care le gestionează sau, dacă nu au încă aceste cluburi, să le înființeze și să deschidă porțile pentru acest sport nepretențios dar cu rezultate excelente!

Cum spuneam, lucrările Adunării generale au stat sub semnul importanței digitalizării. Spre deosebire de alți ani, acum primarii au fost foarte atenți la prezentările făcute de o seamă de companii de marcă din IT: Microsoft România, Samsung România, DAB MSP România, NOD România și ASUS România. Au fost evidențiate o serie de probleme care împiedică digitalizarea actului administrativ și a relației cu cetățenii: lipsa licențelor pentru softurile utilizate ori licențe foarte vechi; faptul că nu se lucrează în sistem cloud, ceea ce înseamnă o uriașă risipă de resurse și de timp, precum și imposibilitatea standardizării documentelor; siteuri nefuncționale ori depășite moral; echipamente vechi; absența bazelor de date; vulnerabilități majore de securitate a datelor; au mai fost precizate și o sumă de „înșelătorii” prin care diverși furnizori vând echipamente vechi pe post de noi, softuri care nu rezolvă nimic dar costă mulți bani, slaba instruire a personalului în privința utilizării tehnologiei IT. Din păcate, în timp ce se vorbește despre inteligența artificială și metavers ca fiind următorii pași în dezvoltarea speciei umane, în administrația noastră este un haos aproape generalizat și o efectivă „frică” de calculator! Soluții există și sunt la îndemâna tuturor celor care vor să iasă din acest veritabil Ev Mediu al hârtiei în care, din păcate, încă ne aflăm...

Mircea-Alexandru MATEI

CLIPURI VIDEO DIN CADRUL ADUNĂRII GENERALE EXTRAORDINARE

Pentru descărcarea clipului, vă rugăm să dați click pe „V / Vimeo” din dreapta jos al player-ului video, unde vă va deschide pagina clipului și sub clip veți găsi butonul de Download.

  • Lucrările Adunării generale; Microsoft România; Sergiu MIHALCEA, jurnalist; Dr. Iulian STĂNESCU; Mircea DIACONU. Interpelări

  • Alexandru-Mihai GHIGIU, Șef al Cancelariei Prim-Ministrului Ion-Marcel CIOLACU - discurs și interpelări

  • Sport la sat pentru copii, fără cheltuieli! Proiectul Național „Un copil ocupat, un copil educat”! Hand to Hand Fighting România

  • Subdezvoltarea satului românesc - starea reală: Raportul Subnațional Voluntar (Dr. Iulian STĂNESCU, Alina BILAN – AMR, Corina CREȚU – deputat european, Sergiu ȚÂRA)

  • Colegiul Național al Asistenților Sociali - Tatiana DUȚĂ; UNICEF - Gheorghe TROFIN, Nicola SANNAZZARO

  • Starea digitalizării: catastrofală! Secretele achiziției de tehnologie și de softuri. Proiectele PNRR. Știm că nu știm?!