Peste 200 de licențe gratuite

Compania BIG MEDIA, în parteneriat cu Asociația Comunelor din România oferă:

Peste 200 de licențe gratuite pentru comunele cu cel mai mic buget. Mai mult, comunele mici vor beneficia și de modernizarea gratuită a paginii web!

 
 

Într-o lume care discută despre implicațiile economice, sociale și morale ale Inteligenței Artificiale, din păcate, administrația publică din România încă folosește căruța, adică dosarul cu șină și cantități uriașe de hârtie! Ceva-ceva s-a mai mișcat însă doar pe zone restrânse și destul de haotic! Mult clamata digitalizare a administrației publice încă zace încremenită în proiect: aplicațiile necesare, în ciuda reclamei pe care le-o fac producătorii, nu răspund cerințelor reale și mai ales nu respectă circuitele prevăzute de lege (să nu uităm, în administrație, orice activitate este guvernată de o prevedere legală); softurile costă destul de mult, unele dintre acestea practic nu rezolvă nimic dar „dau bine” la presă (în special cele care pretind că digitalizează relația cu cetățenii, care cetățeni nu prea au habar cât de digitalizați sunt!!!); în fine, nici funcționarii publici nu sunt prea entuziasmați de faptul că trebuie să pună pixu-n cui și să nu mai toace hârtia și tonerul de la xerox! Nici în zona administrației publice locale lucrurile nu sunt prea diferite, cu precizarea că aici mai intervine și lipsa banilor pentru multe dintre localități, în special pentru comunele mici.

În acest context, compania Big Media a construit o aplicație informatică extraordinar de utilă, care reduce cu 90% munca cu caracter repetitiv a secretarului general și nu numai, prin digitalizarea întregului proces decizional local, de la proiect la adoptare și emitere a HCL-urilor și dispozițiilor de primar (eMOL). Mai mult, aplicația conține și un modul care i-ar permite Instituției Prefectului exercitarea controlului de legalitate direct în platformă, fără să mai fie nevoie de plimbatul fizic al documentelor! Compania a început lucrul la acest soft acum 4 ani, dezvoltând continuu module informatice care să acopere toate situațiile ce pot fi întâlnite de-a lungul procesului; ultima dezvoltare a fost includerea în platformă a ședințelor comisiilor de specialitate dar și a Dispozițiilor primarului cu privire la asistența socială (care pot fi emise astfel direct autocompletate). Cu acest lucru, aplicația este completă: pe întreg circuitul nu mai este nevoie de nicio hârtie printată, toți cei implicați, pe grade de acces, lucrând doar în aplicație! De mare ajutor este și faptul că actul administrativ local este standardizat iar aplicația nu permite erori în privința respectării legii, ba chiar „îl trage de mânecă” pe responsabilul care dă să greșească!

Constatând utilitatea aplicației, apreciată de cei peste 800 de primari și de secretari generali care deja o folosesc, compania a procedat la o politică tarifară pentru vânzarea licenței deosebit de accesibilă, comparativ cu celelalte softuri de pe piață, în ideea ca orice U.A.T. să-și permită digitalizarea. Totuși, există în România și (nepermis de) multe comune foarte sărace, cu un buget extrem de redus, unde problema se pune la modul că asigurarea salariilor nu prea mai lasă loc de alte cheltuieli! Pentru aceste comune mici, în spiritul filosofiei companiei, aceea de a dezvolta parteneriate pe termen lung, solide, corecte și reciproc avantajoase Big Media a decis să ofere licențe gratuite! În cadrul Adunării generale a Asociației Comunelor din România, București, Hotel Marriott, 11-14 februarie 2024, se va semna Acordul de parteneriat prin care 5-6 comune mici din fiecare județ vor beneficia de licență gratuită pentru Aplicația eMOL, pe termen de un an; mai mult, Big Media va construi (acolo unde nu există) sau va moderniza paginile web ale acestor comune! Licențierea gratuită presupune și instruirea fiecărui secretar general pentru utilizarea aplicației – lucru nu chiar așa de simplu deoarece am constatat că, în practică, sunt folosite tot felul de „proceduri” care nu sunt prevăzute de lege ci provin din tot felul de „cutume” – iar aplicația nu permite nicio derogare de la lege! Această inițiativă, absolut singulară în România, presupune un efort financiar din partea companiei de peste 800.000 de lei. „Ar fi un pas înainte important și concret. Toată lumea vorbește despre digitalizare însă, la modul real, se fac prea puține lucruri – iar multe dintre lucrurile care se fac sunt de slabă calitate dar scumpe! A devenit o modă ca orice însăilare să fie ambalată sub denumiri pompoase de „platformă digitală inovativă”, „inteligență artificială” și să fie vândută la tarife astronomice, deși în practică nu rezolvă nimic! Noi spunem așa: dacă o aplicație pretinde că digitalizează un anume proces, circuit, activitate dar pe parcurs utilizatorul trebuie să printeze ceva, acea aplicație este un bluf! Acum dorim să oferim acces la beneficiile digitalizării reale și celor mai mici comune din România – așa vor vedea și acestea că modernizarea este reală și chiar eficientizează mult activitatea! Cumva paradoxal dar adevărat: tocmai cele mai mici instituții ar trebui să fie cele mai digitalizate, suplinind astfel lipsa de personal calificat, personal pe care nici nu prea pot să-l atragă în mediul rural și nici să-l plătească suficient de atractiv...” – susține dl. Răzvan Florea, directorul companiei Big Media.