Doamne, mare-i grădina Ta! Ce-am putut să văd în niște așa-zise Strategii Locale de Dezvoltare Durabilă (SLDD)! Stă ceasul! S-a întâmplat să existe ocazia de a răsfoi destul de multe (peste 20) astfel de „documente”, „elaborate”, bănuiesc, de ditamai consultanții – nu dau numele comunelor respective, mai ales că fenomenul este, cred eu, destul de răspândit! Am mai scris despre faptul că ceea ce ar trebui să fie temelia dezvoltării unei localități este, de multe ori, un vraf de însăilări, compilații și copy-paste, să fie acolo că ne cere la proiecte, nu că trebuie făcut cu simț de răspundere!
Acuma, bănuiesc eu că respectivele SLDD-uri sunt în halul ăsta și pentru că nu le citește nimeni, nici măcar cel care le-a comandat și le-a plătit! Iată și o listă (succintă) a gogoșilor descoperite, cu precizarea că nu am notat toate bălăriile ci numai pe cele care se regăsesc mai peste tot: nu se includ corect obiectivele (exemplu: reabilitarea centrului/căminului cultural este inclusă la reabilitarea patrimoniului, ca nuca-n perete, căminul cultural nefiind patrimoniu cultural decât dacă respectiva clădire este clasificată ca atare, ceea ce nu-i cazul!); lipsește proprietatea termenilor (dispensar multifuncțional – corect este dispensar multidisciplinar); sunt confuzii majore în înțelegerea termenilor care se referă la obiective (nu există sub-obiective! Obiectivele operaționale sunt același lucru cu măsurile, nu sunt distincte!); planul de acțiuni este foarte încărcat cu termene si sume per proiect, fișe de proiect cu surse de finanțare, în PA apar si proiecte cu finanțări care sunt destinate autorităților centrale (!!!); stufoșenia ține loc de rigoare (copy-paste din orice sursă, detalii inutile despre areal si nimic concret despre localitatea căreia îi este destinată strategia, obiective nepotrivite localității, zonei sau interesului comunității, confuzie majoră intre proiecte FEN si investiții din BL, BLCJ sau ajutorul de stat); sunt citate detalii care nu folosesc la nimic (de exemplu numărul de elevi de la școala X în anul Y – pentru concluzii demografice datele ar trebui date, dacă tot le dăm, pe perioade de 3-5 ani!); nu în ultimul rând, sunt comune care joacă-n serialul „Nemuritorii” cu strategia, adică sunt trecute acolo obiective si proiecte care cer intre 10 și 20 de ani pentru realizare (multitudine de proiecte nefezabile pentru ca nu au baza inițială realizata: se dorește SPA, dar NU are tensiune in reteaua electrică; ca și recomandare generală: asigurați-vă ca aveți echipamentul si banii necesari să întrețineți REZULTATUL unui proiect (de exemplu, bazinele de înot au ajuns focar microbian pentru că sunt costisitoare la întreținere)!
Sper că n-am supărat ci, dimpotrivă, am tras semnalul de alarmă (că tot este expresia la modă!). Sunt convins că primarii vor aprecia că cineva a muncit ca să semnaleze bubele iar unii dintre dumnealor, cei care n-au făcut-o până acum, își vor rupe din program și vor citi strategiile de pe raft! Că altfel, pe-afară-i vopsit gardul, înăuntru-i ...