MOARTEA ANUNȚATĂ A DOSARULUI CU ȘINĂ

Emblematic pentru orice administrație publică anchilozată, fie ea centrală sau locală, dosarul cu șină se pare că-și trăiește ultimele zile! A apărut Legea pentru modificarea și completarea OUG 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și locale! Faptul că în România este nevoie de o lege pentru interzicerea dosarului cu șină este, în sine, un fapt care spune multe despre înapoierea tehnologică în care a încremenit administrația noastră! Pe planetă a apărut noua formă a Google, o inteligență artificială capabilă să-ți ofere instant eseuri complicate și chiar lucrări de nivel doctoral despre fisiunea nucleară; noi ne zbatem să eliminăm celebrele copii legalizate după documente emise de stat, cerute tot de stat! Ce să zic... este bine și mai târziu decât niciodată!

Legea are multe prevederi importante și este cert că va pune în dificultate întregi sectoare din administrație, pe fondul dotării precare cu tehnică IT și mai ales a competențelor digitale scăzute ale funcționarilor publici. Să nu ne ascundem după deget: România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la procentul persoanelor cu competențe digitale. După Bulgaria! Cât privește competențele digitale avansate, numai 10% din populație are astfel de abilități, conform Eurostat! Deci, se pare că moartea dosarului cu șină va fi regretată de mulți concetățeni de-ai noștri!

Legea are 6 luni termen de intrare în vigoare. Sunt 180 de zile în care administrația publică centrală și locală va trebui să facă ceea ce n-au făcut ani de zile, adică să realizeze seriozitatea momentului și să ia măsurile necesare: diagnosticul stadiului actual, programul de acțiuni pentru îndeplinirea cerințelor legii, aplicarea acestuia. Pare simplu dar nu prea... sunt comune unde încă mai funcționează calculatoare din 2010, cu programe piratate, fără licențe, care nu au pagină de internet, care au website dar domeniul este al altcuiva, care folosesc în continuare adrese de e-mail de yahoo sau gmail... Sunt administrații publice care au cheltuit (și continuă să o facă!) sume colosale pe o digitalizare niciodată atinsă, pe calculatoare „în țiplă” dar fabricate în 2016, pe „softuri” care nu fac nimic sau a căror utilizare conduce tot la printarea hârtiilor! Oameni buni, viitorul cade peste noi și nu-i vom face față dacă nu realizăm că trebuie să încetăm de a ne fura căciula!

Voi reveni în zilele următoare asupra subiectului. Faxmedia lucrează la un set de măsuri care să ajute primăriile să atingă obiectivele stabilite prin lege, la calitate maximă și cu costuri mai mult decât rezonabile. Ca de obicei, suntem alături de dumneavoastră cu cele mai performante soluții – dar numai lângă cei care chiar își doresc să miște lucrurile; la urma urmei, dragoste cu sila nu se poate!

Mircea-Alexandru MATEI