Cineva s-a gândit și a dat o lege: 23 iunie să fie Ziua Funcționarului public din România. În noianul de legi care mai de care mai alambicate, mai interpretabile – cu care se luptă funcționarii publici în fiecare zi, iată și o lege scurtă și clară: asta este ziua dumneavoastră, dragi și huliți funcționari publici de pe tot întinsul țării! Personal, aș fi instituit și o medalie pentru rezistență, pentru supraviețuirea la celelalte legi fără cap și fără coadă cu care politicul inundă administrația și cărora acestă administrație trebuie să le găsească o rațiune și să le aplice, cu sabia răspunderii asupra capului!
Haideți să recunoaștem, noi, ceștilalți, cetățenii: nu o dată am înjurat, mai în gând, mai cu voce tare, „birocrația” și pe reprezentanții birocrației, adică pe funcționarii publici! Că aia nu merge, că ailaltă nu este în regulă, că așteptăm prea mult, că ni se cer acte grămadă și inutile și câte și mai câte… Dar câți dintre noi s-au gândit că omul de la ghișeu nu este decât interfața unui sistem? Că nu poate decât să aplice legea, bună sau proastă și că problema este în cu totul altă parte? Că cel din fața noastră este un om care, la rândul lui, se lovește de aceleași probleme pentru că și el este cetățean, că poate are un salariu demotivant de mic (povestea cu salariile nesimțite din administrație este reală dar se aplică undeva, la sub 10% dintre funcționari…ceilalți au strîns din dinți când a venit Băsescu la televizor cu încrâncenata mutră a comandantului navei în furtună și i-a anunțat că le taie salariile – astăzi aflăm că nu prea era nevoie de tăierile acelea demente, cele mai mari din Uniunea Europeană, și ea aflată în criză)… Că are o responsabilitate uriașa – mulți au ajuns să dea cu subsemnatul sau au cedat nervos, sau au preferat să plece din administrație – este ușor să spui, din afară, că, dacă îți faci treaba corect nu ai de ce să te temi – când aprecierea a ceea ce este corect are o scară de apreciere de la Pământ la Lună!
Ar fi multe, foarte multe de discutat despre funcționarul public și despre administrația publică. Părerea mea este că administrația se mai ține într-o balama acolo unde este cea mai mare nevoie. Noua lege a salarizării aduce o gură de oxigen dar numai o gură: salariile cresc ușurel, până în 2022, nu de mâine, condițiile de muncă rămân la fel și, până una-alta, și aceste salarii, în administrația publică locală, sunt la mâna constrângerilor bugetare și mai ales la mâna consilierilor locali – cei care stabilesc nivelul de salarizare. Ce s-a întâmplat cu principiul „la muncă egală, remunerație egală”?! Vedeți câte sunt de discutat?
Totuși, să le lăsăm deoparte, măcar astăzi. Să ne închipuim că este o zi frumoasă, că avem numai legi bune și clare, că cetățenii și funcționarii publici sunt cu toții fericiți!
La mulți ani, funcționarule public, de ziua ta! Să reziști, să fii sănătos, să ne întâlnim cu mai mult bine și la anul, pe 23 iunie!
1 Comentariu
Vă mulțumim pentru frumoasele cuvinte. Pentru câteva direcții de viitor, reieșite oarecum și din “rechizitoriul” făcut de dvs. situațiilor la care suntem supuși ca funcționari publici, deși nu sunt un adept al exagerării luptei anticorupție, care aproape că a devenit un „scop in sine”, vă redau mai jos, „din timpul tehnocrației”, un comentariul de-al meu de pe blogul d-lui ministru Vasile Dâncu din data de 16 mai 2016, postat pe articolul de pe blogul său din 14 mai 2016, „Ambiguitatea legislativă convine centralismului de la București. Există măsuri care limitează autoritatea locală”. Adaug acum că nu tot ce e gândit local e neapărat mai bun decât ce se poate gândi și decide la nivel central, dar o delimitare mai clară a competențelor și responsabilităților ar putea oferi o structurare dinamică mai bună a interesului public local, regional, național, consonante cu cel global, e drept, ultimul mai greu de definit coeziv. Pentru asta e nevoie și de comunicare pe oriozontală dar și de jos in sus în anumite circumstanțe iar firmele de prestigiu din zona programelor de formare si pregatire continua a funcționarilor pot constitui un pol de stabilitate profesională foarte solid.
Dezideriu Dudaș – Șef Serviciu Evidența Persoanelor mun. Constanța
COMENTARIUL MENTIONAT :
“Cred ca cele 3 propuneri pentru “Romania Curata” de mai jos ( la articolul “Cum poate să provoace un Tur al Marilor Tunuri societatea civilă din Constanța să spună stop corupției”din 24.04.2016 ), din pacate, ignorate de ei, vor rezolva multe din cele pe care le-ati propus si/sau le veti propune… :
“ Dupa intalnirea A.R.C. ( Asociatia Romania Curata ) de la Constanta de vineri 18 aprilie 2016, va transmit cele 3 propuneri promise :
1. Transformarea fiecarei Directii din cadrul ministerelor, consiliilor judetene, primariilor, dar si a autoritatilor publice la nivel de agentii sau institutii/societati publice deconcentrate, in structuri institutionale integrate in care partea de autorizare, reglementare, control…, sa fie “ponderata” ( in sens matematic, aici si institutional ) cu o parte de (re)constructie, dezvoltare… a pietei/domeniului aferent. De ex, evaluarea ANAF sa se faca nu doar tinand cont de “acuratetea” curatirii mediului economic de evazionisti, ci si de sanatatea generala a mediului economic, in sensul de a nu se ajunge la celebra butada : “operatia reusita, pacientul mort”…
EXTENSIE 1. La partea de (re)constructie/dezvoltare ponderea principala trebuie sa fie cresterea capacitatii de atragere a fondurilor structurale si parteneriatul cu societatea civila, (si) pentru gasirea de solutii alternative…
2. Prin aplicarea extinsa a ORDINULUI * nr. 946 din 4 iulie 2005 (*actualizat*) pentru aprobarea Codului controlului intern, cuprinzand standardele de management/control intern la entitatile publice si pentru dezvoltarea sistemelor de control managerial ( Ministerul Finantelor Publice – MFP ), crearea unei ierarhii institutionale operationale de exercitare a autoritatii de stat pentru interpretarea si aplicarea coerenta a legii. O “buna practica” de la nivelul local, poate fi transmisa prin aceasta matrice intregului sistem administrativ, in max. 30 de zile ( definirea “bunei practici” va dura ceva mai mult, in jur de 90 de zile ). Sistemul de justitie s-ar elibera de cca. 60 % din incarcarea entropica…., fara solutii tehnic fundamentate, in lipsa implicarii coerente a autoritatii administrative din sistemul actual in caz de litigii. Nu ar mai intra in conflict interpretarea administrativa de la “Constanta” cu cea de la “Cluj”…
3. Fondul de investitii MOLDOVA. Continuarea proiectului SAR ( Societatea Academica din Romania) si FUMN ( Fundatia Universitara a Marii Negre ). Pentru capacitarea pentru reforma si a mediului de afaceri.
*Ordin al MFP, actualizat prin Ordinul nr. 400/2015 pentru aprobarea Codului controlului intern managerial al entităţilor publice…., plecat de la ORDONANŢĂ Nr. 119 din 31 august 1999 privind controlul intern/managerial şi controlul financiar preventiv “.