Cresc salariile în administrația publică locală!

Curtea Constituțională a respins ieri sesizarea de neconstituționalitate formulată de către USR la adresa Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență 115/2022 pentru completarea OUG 130/2021. Reamintim despre ce anume este vorba: prin ordonanța respectivă, la Legea cadru 153/2017 se introducea un paragraf nou: „Prin excepție de la prevederile alin. 92) și (4), începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizațiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în anexa nr. IX lit. C la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea-cadru (...) cu salariul minim brut pe țară garantat în plată stabilit potrivit legii pentru anul 2021.”.

Practic, legea venea să repare câte ceva din nedreptatea făcută personalului din adminsitrația publică locală, nici pe departe pe de-a întregul dar însemna un început (să nu uităm că Legea-cadru prevede că indemnizațiile primarilor și viceprimarilor, la care se raportează toate salariile din local, se calculează după un coeficient înmulțit cu salariul minim brut pe țară pentru anul precedent); din 2019 nu s-a mai întâmplat așa, practic prin raportarea la salariul minim brut din 2019 fiind înghețate toate salariile din administrația publică locală.

USR s-a grăbit să țipe că se dau bani primarilor, pasămite când poporul moare de foame demnitarii se îmbogățesc – sunt aceiași parlamentari care-și încasează fără proteste mormanul de bani! După mintea lor, primarul trebuie plătit mai puțin decât Dorel (nume generic pentru muncitorul necalificat din construcții), așa cum se întâmplă deja, cu toată această majorare (cum a demonstrat foarte bine Dan CÂRLAN, președintele Sindicatului Național SCOR). Cum se întâmplă cam cu toate inițiativele USR, și aceasta a fost respinsă de către Curtea Constituțională a României (este o unitate de măsură elocventă a capacității reduse a unor parlamentari de a înțelege ce-i cu ei acolo!). Așadar, la această oră, președintele Johannis ar trebui să promulge legea și salariile să crească. Desigur, domnul președinte ar putea cere reexaminarea legii, însă este puțin probabil. O victorie de etapă în războiul recâștigării demnității.