Până atunci, iată câteva amănunte interesante despre ceea ce se va întâmpla anul acesta pe piața formării profesionale și nu numai.
Cu DNA-ul la ușă atâția ani (corect sau incorect, nu este treaba mea să apreciez), în administrația publică s-a instaurat regimul lui „dacă ne întreabă cineva…?”. N-a fost birocrația românească niciodată plină de avânt sau de inițiativă – așa cum este în evoluția ei istorică, creată pe trunchi țarist (Regulamentele Organice), altoită cu ceva rămurele franțuzești apoi infuzată cu greoaia și enorma birocrație de tip sovietic și, mai nou cu reglementările bruxelleze la fel de stufoase. Totuși, astăzi lucrurile parcă au scăpat de sub orice urmă de logică și s-a generalizat fuga de răspundere și goana după acoperitul cu hârtii. Orice problemă, oricât de măruntă, devine o chestiune de viață și de moarte în malaxorul birocratic. Nimeni nu mai vrea să semneze, nimeni nu își asumă vreo schimbare! Am ajuns acolo unde, dacă cineva a apucat (din neatenție sau din neștința) să arunce o piatră în baltă, n-o mai scoate nimeni! Exemplu din domeniu: într-o procedură de atribuire pentru un contract de formare cu certificare A.N.C., autoritatea contractantă a cerut toate competențele specifice unei ocupații dar a precizat și durata exactă a cursului, 40 de ore. N-a observat nimeni că ocupația respectivă, pentru toate competențele, necesită 180 de ore, nu 40. S-a semnat contractul și abia după aceea anomalia a fost descoperită. Și ce credeți că s-a întâmplat? Deși era mai mult decât evident că asistam la o eroare, deși ne-am oferit, în aceeași bani, să facem 180 de ore în loc de 40, astfel încât să respectăm cerința privind competențele, nu și nu, să facem 180 de ore în 40 de ore, că așa scrie în contract! Noaptea minții, teatrul absurdului, Kafka și Eugen Ionescu la un loc! Apoi, pe toate palierele administrației publice, hârtiile au ajuns la putere, cu cât mai multe cu atât mai bine – conform acestei mentalități păguboase! Deși s-a inventat calculatorul, producem în continuare tone de hârtii pe care oricum nu le citește nimeni, dar să fie acolo dacă ne întreabă cineva… Rațiunea, logica, bunul-simț nu au ce căuta în ecuație: legea spune expres că pentru achiziția serviciilor de formare profesională NU se va utiliza criteriul „prețul cel mai scăzut” (și mi se pare evident de ce, că doar nu cumpărăm hârtie igienică ci materie cenușie), foarte multe entități publice merg pe prețul cel mai scăzut și, desigur, au parte de ceea ce au cumpărat: cele mai scăzute servicii, aproape de zero! Nu am speranța să se schimbe ceva foarte repede, adică în acest an. Cred că se va continua cu această adevărată risipă a banului public – pentru că risipa adevărată nu este aceea de a plăti mai scump pentru un servicu de calitate ci de a plăti, indiferent cât, pentru nimic!
Anul acesta vom asista la „răzbunarea turismului de la cursuri”! Fenomenul a început de anul trecut însă apogeul va fi înregistrat în 2019. Despre ce anume este vorba? Multă vreme (cam imediat după tăierile bugetare din criză, când salariile din administrație ajunseseră crâncen de mici), conducătorii instituțiilor publice au privit participarea la programele de formare drept o minimă compensație pentru angajații cu lefuri atât de mici că nu-și permiteau un concediu. Adică, mai pe șleau, măcar o săptămână la mare sau la munte merită și funcționarii dacă salariul tot le-a fost tăiat! Această mentalitate a fost, fără îndoială, susținută și de către mulți dintre furnizorii serviciilor de formare (firme sau asociații) care s-au dat repede după gustul clientului și au ajuns la extreme, adică chiar la a nu face deloc cursurile. Doar cazarea, masa și distracția! Nu o dată eu și colegii mei ne-am întâlnit, în hotelurile unde aveam programele de formare în derulare, cu destui „cursanți” de la diverse instituții publice, veniți la „formare” cu te miri ce firmă sau asociație cu nume pompos, fără sală de curs, fără lector, fără coordonator. Am atras atenția, la momentul același nu o singură dată, că această mentalitate este nu numai în afara legii dar va crea probleme chiar furnizorilor de pregătire profesională la un moment dat. Iar acel moment a venit! Conform concepției că funcționarul public merge „la mare” sau „la munte” și nu „la cursuri”, aceiași conducători de instituții publice, aplicând logica inversă, spun acum angajaților: „aveți salarii mari, primiți vochere de vacanță, gata cu plimbatul la cursuri!”. Consecința: sunt din ce în ce mai puțini funcționari publici care primesc undă verde pentru a participa la programele de formare profesională, chiar dacă în administrație este o nevoie uriașă de instruire reală și aplicată! Piața s-a comprimat drastic și va scădea în continuare.
Și cum să nu scadă câtă vreme fenomenul descris mai sus persistă, câtă vreme nu există reglementări clare privind calitatea serviciilor și fiecare face ce vrea? Practic, oricine poate, de mâine, să se numească furnizor de servicii de formare profesională pentru administrația publică. Hotelul să fie bun și masa suficientă, poate și ceva mai exotic, adică un schimb de experiență cu Dubaiul sau măcar cu Italia, Spania, Franța, hai și cu Bruxelles dacă chiar nu se poate altceva! Vreți să faceți un experiment? Intrați pe siteul Faxmedia și vedeți echipa care lucrează pentru dumneavoastră, transparența deplină cu care oferim absolut toate informațiile necesare, vedeți numărul și calitatea lectorilor care vin să predea la cursurile organizate de noi. Apoi intrați pe orice alt site similar doriți dumneavoastră și căutați aceleași informații. Atât! Ani de zile am încercat să vă oferim calitate Faxmedia la prețul pe care îl practicau ceilalți competitori din piață. Am greșit – și anul acesta este ultimul în care încercăm să păstrăm tarifele de formare la nivelul cu care v-am obișnuit! Am greșit și plătim prețul pentru acest lucru (scăderea drastică a profitului, credite bancare, spectrul diminuării salariilor în companie). De ce? Simplu: am vândut roșii calitatea I, obținute cu cheltuiala respectivă, la preț de roșii pentru bulion, calitatea a III, obținute aproape fără cheltuială! Mai exact: Faxmedia vă oferă materiale de calitate pentru curs, aduce ca lectori profesioniști reputați în domeniile de predare, oameni care pot să vă răspundă la întrebări, are permanent la dispoziția dumneavoastră, pentru a vă rezolva operativ orice problemă, un coordonator de curs, și el profesionist în relațiile cu publicul. Toate acestea costă, și nu puțin. Prin urmare, cum să ne comparăm cu un „furnizor de formare” care vă oferă un caiet și un pix ieftin, care nu are lector deloc sau are doar pentru o zi, nu pentru 6 ori care are chiar dumnealui, lectorul, nevoie de școală, uneori mai mult decât cursanții, care nu are coordonator de curs dar care încasează același tarif de curs ca și Faxmedia? Așadar, analizăm foarte serios varianta de a pune lucrurile în matca lor firească, adică a face cursuri de calitate dar plătite la adevărata lor valoare. Cine realizează și înțelege că formarea costă dar aduce beneficii incomensurabil mai mari dacă este făcută cu responsabilitate și cu profesioniști, va alege Faxmedia (șau unul dintre ceilalți 2-3 competitori din piață care fac lucrurile bine, ca să nu se înțeleagă că nu mai exostă nimeni frumos și deștept ca noi). Cine nu va înțelege, va cheltui în continuare banii pe „prețul cel mai scăzut”, inutil desigur și va constata acest lucru la prima boacănă făcută de un funcționar „școlit” în acest sistem!
În fine, să ne ocupăm de „perla” gândirii de tip „dacă ne întreabă cineva”: HG 714/2018, privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului. În esență, respectivul act normativ nu face altceva decât să stabilească noi plafoane valorice pentru diferitele tipuri de cheltuieli aferente deplasărilor și introduce o măsură bună, poate prima măsură autentică de debirocratizare: nu mai cere documente justificative pentru 230 lei/zi, sumă aferentă cazării. Practic, dacă te prinde noaptea pe drum, poți să dormi în mașină, în gară, la prieteni sau la hotel – și ți se decontează 230 de lei fără să prezinți nici un document (factură și chitanță, bon fiscal…nimic); la fel și dacă ești detașat pentru o perioadă mai lungă și trebuie să plătești chirie. Participarea la programe de formare profesională nu este o delegare ocazională, se face în conformitate cu o planificare, în baza unui contract încheiat cu furnizorul de formare profesională, are un număr mare de zile, este limpede că nu are treabă cu suma forfetară descrisă mai sus. Cu toate acestea, s-a iscat un iureș în administrație de-ți stă mintea în loc: ce ne facem, că nu se mai poate plăti decât cel mult 230 lei/zi pentru serviciile de cazare și 20 de lei/zi pentru masă – a zis unul mai cu moț iar ceilalți s-au și pus pe gânduri! Art. 4, alineatul (2) este clar: „În situația în care organizatorul instructajelor sau al altor activități în legătură cu sarcinile de serviciu asigură integral masa și/sau cazarea participanților, aceștia nu beneficiază de indemnizația de delegare și/sau alocația de cazare, după caz.”. La fel ca și până acum: dacă organizatorul asigură cazarea și masa, instituția nu trebuie să dea cei 230 plus 20 de lei/zi persoanei delegate. În rest nimic nou dar, cum vă spuneam, logica nu mai funcționează! Să vină „cineva”, desigur, o persoană „sus-pusă”, care să spună cu gura ei evidența! Nu mai punem la socoteală faptul că Ministerul de Finanțe sigur nu a intenționat ca vreo 30-40 de milioane de lei (cam cât înseamnă formarea profesională pentru administrația publică într-un an) să circule la negru prin piață! Așadar, stimați cursanți, liniștiți-vă și pregătiți-vă de cursuri – cei cărora li se mai aprobă, desigur!
Cam așa stăm anul acesta. Mai vorbim după ce vedeți grila – pentru că v-am pregătit lucruri foarte bune și anul acesta. Da, încă puteți beneficia de cele mai calitative cursuri la prețuri foarte mici! Un singur amendament: anul acesta locurile, pentru toate cursurile, sunt strict limitate, mai mult decât în anii precedenți (știți că au fost multe perioade când nu ați mai prins un loc la Faxmedia). Așa că înscrieți-vă din timp! Sfatul meu: trimiteți fișa și mâine dacă se poate! Să aveți o săptămână frumoasă!