Adunarea generală a Asociației Comunelor din România a reunit la București 350 de primari veniți din toate colțurile țării • Cererea de participare la evenimentul anului pentru administrația publică locală a fost cu mult mai mare, undeva la peste 800 de solicitări însă, din cauza impedimentelor organizatorice, mai puțin de jumătate au putut participa efectiv • Lucrările au fost însă transmise în direct iar audiența deosebit de mare arată interesul tuturor celor care lucrează în local pentru dezbaterile din Capitală • Au fost prezenți invitați de la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles dar și din Polonia, Lituania, Estonia, Letonia și, tradițional, din partea Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova • Din partea Corpului Profesional al Secretarilor Generali a participat o delegație condusă de președintele Corpului, domnul Dan CÂRLAN (acesta a avut, de altfel și o intervenție mușcătoare în plen, în calitatea sa de președinte al Sindicatului Național SCOR - www.sindicatulscor.ro) • Au fost înmânate distincțiile Asociației pentru anul 2022, precum și Trofeul „Primar de 4 stele” primarilor ajunși la cel de-al patrulea mandat în fruntea comunităților locale • Concluzia lucrărilor: primarii, cu un an înaintea alegerilor, sunt din ce în ce mai supărați pe Guvern!
Principala nemulțumire a primarilor prezenți la lucrările Adunării generale a fost aceea că prim-ministrul României, domnul Nicolae CIUCĂ, deși invitat și cu un program destul de lejer în zilele evenimentului, nu a binevoit să-i onoreze cu prezența. Nici alți miniștri ai cabinetului nu au catadixit să vină-n fața primarilor, cu excepția, notabilă și lăudabilă a celor doi miniștri maghiari, domnul CSEKE Attila-Zoltán, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației și domnul TÁNCZOS Barna, ministrul mediului, apelor și pădurilor și a domnului Ioan-Marcel BOLOȘ, ministrul investițiilor și proiectelor europene. De altfel, cei doi miniștri UDMR au fost cei care au participat și la adunarea generală din vara anului trecut, fapt care demonstrează seriozitatea și respectul pe care demnitarii UDMR înțeleg să să-l acorde funcției ministeriale (electoral n-aveau nicio treabă cu evenimentul, dat fiind faptul că, din 350 de primari prezenți, doar 2 erau de la UDMR). La fel, de felicitat și apreciat intervenția domnului BOLOȘ, mai cu seamă că primarii sunt frământați de multe chestiuni legate de accesarea banilor din PNRR iar domnul ministru a avut vorbele la dumnealui și a lămurit destule chestiuni.
Nici în privința salariilor primarii nu sunt tocmai fericiți! Sub acoperirea demagogic-mediatică a „salariilor nesimțite ale demnitarilor”, primarilor practic li s-au înghețat salariile de 4 ani (acest lucru înseamnă și diminuarea drepturilor de pensie). Și una este să îngheți salariul la nivel de ministru sau de primar de municipiu și alta la primarii de comună, care, dintr-u-nceput oricum n-aveau cine știe ce nivel! Această situație a fost sintetizată cel mai bine de către domnul Dan CÂRLAN, invitat din partea Corpului Profesional al Secretarilor Generali, care a folosit o expresie plastică: „Astă vară i-am spus domnului prim-ministru că Dorel (generic pentru muncitorul necalificat din construcții -n.a.) a ajuns la 88% din salariul net al viceprimarului; domnul premier s-a arătat mirat și a zis că se preocupă. Mă gândeam că nu va avea somn până când rezolvă problema. Poate să doarmă liniștit, problema s-a rezolvat d ela sine: astăzi viceprimarul are doar 87% din salariul net al lui Dorel!” (vedeți toată intervenția aici: www.sindicatulscor.ro). Dacă ne gândim că în spatele salariului viceprimarului, înghețat de 4 ani – etalon maxim, la care se raportează toate celelalte salarii dintr-o primărie – stau toți angajații din comune, la inflația din acești ani, de peste 30% cred că asistăm la o adevărată oală sub presiune în ceea ce privește resursa umană din primării, care va exploda cât de curând! Pe acest fond intervine și deprofesionalizarea aparatului de specialitate al primarului pentru că oamenii cât de cât capabili pleacă pe capete de la comune, pentru un salariu cu mult mai bun la orașele mari, municipii, consilii județene, ca să nu mai vorbesc de aparatul central. Sunt tare curios cu cine vor fi implementate în mediul rural proiectele finanțate din fonduri nerambursabile?! Sau treaba aceasta nu-i preocupă pe guvernanți?
Trebuie să recunoaștem însă că, la dineul de gală, au venit președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel CIOLACU și președintele Senatului, doamna Alina GORGHIU. Au strâns mâini, s-au pozat cu primarii, au zâmbit frumos și au plecat. Problemele Asociației Comunelor din România au rămas la fel, nerezolvate și se pare că numai instanțele, la care atât primarii cât și ceilalți angajați din primării vor să apeleze, pot aduce dezlegarea dorită!
Dincolo de problemele deja expuse, la eveniment s-au întâmplat multe lucruri bune: discuții tehnice cu secretari de stat și cu directori de direcții din ministere, coagularea unor proiecte inedite (cum ar fi „Apele Unite ale României”, un proiect de conservare, curățare și valorificare a bogăției acvifere), înmânarea de trofee și distincții pentru meritele anului 2022. Aproape 50 dintre primarii prezenți au primit distincția „Primar de 4 stele” pentru cele 4 mandate obținute în fruntea comunităților locale.
În curând vom publica catalogul cu filmele și fotografiile realizate la eveniment, care vor putea fi vizualizate și descărcate chiar de aici.
După maratonul organizatoric desfășurat pentru evenimentul acesta Faxmedia se pregătește pentru alte manifestări de anvergură, din sfera administrației publice locale, cu care vă vom ține la curent – iată de ce este util pentru dumneavoastră ca, o dată la 2-3 zile, să accesați siteul nostru și să aflați noutățile!
Mircea-Alexandru MATEI