Am lansat Grila Programelor de Formare Profesională pentru întregul an 2019. Astfel, puteți să vă planificați sesiunile de formare încă de pe acum chiar și pentru luna decembrie! N-ar fi rău deloc să o faceți pentru că, spre deosebire de anii precedenți, acum locurile sunt absolut limitate. Nu doar la Mamaia sau la Felix, unde dintotdeauna cererea a fost mai mare decât disponibilul ci și pe celelalte locații. Este efectul tichetelor de vacanță și al majorărilor salariale: tot mai mulți români pot pleca în vacanțe mai lungi sau mai scurte, pe fondul unei capacități de cazare care nu s-a dezvoltat spectaculos în ultimii ani. Mai intervine și politica pe care nu mă sfiesc să o calific „de prădăciune”, practicată de unele hoteluri, care au majorat tarifele și cu 30% (în condițiile în care TVA-ul la turism a scăzut de la 9% la 5%, suficient cât să acopere și rata inflației). Acestea preferă să meargă pe intervale scurte, de 2-3 nopți, dar la prețuri exorbitante, speculând piața voucherelor (care nu pot fi cheltuite decât în România) dar și decalajul dintre cerere și oferta de spații de cazare. Nu vreau să vă spun câte runde de negocieri am avut cu hotelurile ca să păstrăm tarifele la niveluri acceptabile, lucru pe care l-am reușit în bună parte. Prețul a fost diminuarea numărului de locuri rezervate (pentru că a trebuit să garantăm ocuparea). Așadar, dacă vă doriți un curs marca Faxmedia, este bine să transmiteți repede fișa de înscriere, altfel, cu tot dragul, nimeni nu vă poate garanta locul!
Privind formarea propriu-zisă, veți observa cu siguranță aceeași transparență cu care v-am obișnuit și pe care, cu toată lipsa de modestie permisă de realitate, nu o mai afișează nici un alt furnizor de formare. Doar la Faxmedia puteți afla încă de la început, pentru fiecare curs în parte, cine va fi formatorul și cine coordonatorul programului ales de dumneavoastră! Formulele generale de genul „specialiști de renume”, „profesioniști din administrația publică” ascund faptul că cea mai importantă „piesă” a unui curs serios și anume lectorul, este privit ca a cincea roată la căruță – ceea ce spune cam totul despre seriozitatea „furnizorului de formare”! Am făcut un experiment pe care vi-l recomand și dumneavoastră – durează fix 14 minute: am intrat pe 10 siteuri ale unor companii de training și am căutat să văd cu ce lectori lucrează. Rezultate: unul are 6 formatori afișați; al doilea spune că lucrează cu zeci de traineri dar nu are afișat niciunul; al treilea spune sec că trainerii sunt cadre didactice universitare și … punct; al patrulea are „echipe de profesioniști, renumiți specialiști, cadre didactice de excepție”…; al cincilea are 13 formatori la vedere (dintre care 10 sunt din administrația județeană) – oricum, este cel mai bine poziționat, de departe; al șaselea lucrează cică cu o echipă recunoscută internațional … dar nu spune cu cine, becher, persoane importante, vorba lui Caragiale; al șaptelea, al optulea, al nouălea și al zecelea nimic, nicio vorbă despre lectori! Faxmedia: 31 de formatori afișați, cu competențele profesionale la vedere – și vorbim aici doar despre colaboratorii constanți, cu care lucrăm an de an, nu și despre formatorii cu care lucrăm doar punctual! Nouă ni se pare o dovadă de respect și de seriozitate să vă spunem cu cine vă veți întâlni la curs dar mai știi…? O fi ajuns vreo rușine să fii formator?! O fi ceva ilegal sau imoral?! Altfel de ce or fi așa de rușinoși „specialiștii internaționali”?! Mă mir și eu… Aceeași poveste și în privința echipei interne, de angajați permanent cu care furnizorii de formare organizează cursurile și construiesc relația cu dumneavoastră. Cu seriozitate și fairplay, trebuie să remarc însă că I.N.A., după doi ani de semiactivitate, intră în forță pe piața formării pentru administrația publică, serios și cu un profesionalism de netăgăduit. Succes, piața are nevoie de profesionalism!
Și pentru că tot am colindat pe internet, am mai cules câteva „perle”. Cineva precizează, laudativ desigur, că toate cursurile sale sunt organizate în conformitate cu Ordinul Președintelui Agenției Naționale a Funcționarilor Publici nr. 762/31.03.2015 pentru stabilirea domeniilor prioritare de formare profesională pentru administrația publică! Oameni buni, suntem în 2019! A.N.F.P. nu mai are atribuții în formarea profesională din 2016, când a fost reînființat Institutul Național de Administrație! Chiar fracturăm bunul-simț doar pentru că … sună bine?! Altcineva precizează că baza legală pentru serviciile de cazare este H.G. 714/2018 și lasă să se înțeleagă că cheltuielile cu serviciile hoteliere trebuie să se încadreze în 230 lei/zi, alocația de cazare prevăzută în respectivul act normativ, restul putând fi acoperit din buzunarul propriu (eventual cu vouchere de vacanță). Ce uită să citeze respectivul furnizor de formare este tocmai Art. 4 (2): „În situația în care organizatorul instructajelor sau al altor activități în legătură cu sarcinile de serviciu asigură integral masa și/sau cazarea participanților, aceștia nu beneficiază de indemnizația de delegare și/sau alocația de cazare, după caz.”; Simplu: dacă organizatorul asigură serviciile, nu se plătește alocația de cazare, dacă organizatorul nu asigură serviciile, se plătește alocația de cazare. Cu asta, basta!
Am ajuns, pe finalul acestui editorial, la chestiunea din titlu – și vă asigur că nu este nicio glumă! Poate că ați observat că, în oferta acestui an, Faxmedia a redus procentul cursurilor cu autorizare A.N.C.. Acest lucru este susținut de statistica noastră, care ne spune că majoritatea cursanților din administrație au trecut printr-un curs autorizat A.N.C., în domeniul său de activitate. Tot statistica a scos la iveală un fenomen care arată câtă confuzie domnește pe piața formării profesionale: sunt cursanți care vin an de an la același curs autorizat A.N.C.! Ca să fiu mai clar, sunt foarte mulți angajați din administrația publică care au o colecție impresionantă de certificate A.N.C. pentru, să spunem, ocupația „expert achiziții publice” sau „inspector resurse umane”. Parțial, problema pornește de la optica potrivit căreia, dacă vii la un curs A.N.C., nu te întreabă Curtea de Conturi de ce-ai fost la curs! Lăsăm deoparte faptul că nu întreabă nimeni – dacă alegerea s-a făcut în conformitate cu prevederile legale (de aceea insist să urmați pașii legali în participarea la cursuri și de aceea avem publicată procedura minimă de urmat) și haideți la esența problemei. Este profunda neînțelegere a ceea ce înseamnă competențe profesionale și ce înseamnă perfecționarea cunoștințelor profesionale. Pe scurt: un curs certificat A.N.C. atestă dobândirea anumitor competențe profesionale specifice unei ocupații; odată dobândite aceste competențe (sunt înscrise în suplimentul descriptiv la certificat), nu vi le mai ia nimeni! Ai făcut „expert achiziții publice” A.N.C., cu toate competențele înscrise pe suplimentul descriptiv, gata, nu mai ai ce căuta la acest curs niciodată! Orice alt curs A.N.C. pe aceeași ocupație, „expert achiziții publice” în exemplul nostru, nu poate fi decât identic și se termină cu un certificat și cu un supliment aidoma celui pe care îl ai deja! De acum înainte intervine doar perfecționarea, actualizarea cunoștințelor, nu a competențelor, lucru care se întâmplă la orice curs în domeniu, fără a mai avea treabă cu A.N.C.! Dacă ar fi să împing lucrurile către consecința lor logică, aș putea să spun că da, Curtea de Conturi poate întreba de ce un cursant a fost, an de an, la același curs, unde se poate presupune că nu a învățat nimic nou – și asta conform suplimentelor descriptive identice pe care le tot primește! Sigur că fondul este altul, că uneori, la cursurile A.N.C. se face și perfecționarea cunoștințelor, se discută spețe și actualizări legislative, nu se urmează strict standardul ocupațional – dar asta este excepția și oricum nu se reflectă în documentele de absolvire! Nu ar fi mai bine să respectăm atât fondul cât și forma? Și abuzul de cursuri autorizate A.N.C. poate dăuna!
Vă îmbrățișez cu drag și, ca de obicei, o echipă puternică și profesionistă vă așteaptă la cursurile anului 2019! Este echipa Faxmedia, adică oamenii care vă sunt mereu alături!