Eveniment! Transmitem în direct din comuna Blejoi, județul Prahova, ceremonia de dezvelire a statuii Reginei Maria!

Anunț
02/11/2018

Eveniment! Transmitem în direct din comuna Blejoi, județul Prahova, ceremonia de dezvelire a statuii Reginei Maria!

O statuie impresionantă pentru o Regină majestuoasă! Un monument care va dăinui și despre care urmașii vor spune: „L-au ridicat în vremea Centenarului României Mari!”.

Se poate și altceva decât cuvinte pentru cinstirea României! Faxmedia, alături de administrația publică! Cinstim Centenarul!

Dumnezeu a iubit poporul român și i-a dat atunci, la ceasul cel mai de cumpănă din existența sa, o regină care și-a sfătuit Regele în alegerea taberei corecte, care a atras admirația, respectul și recunoștința poporului în timpul cumplitelor zile din 1917-1918, când țara era sub ocupație germană iar revoluția bolșevică pârjolea deja pământul și sufletul oamenilor, o regină care a îmbinat farmecul, diplomația și credința în drepturile poporului său în perioada tulbure a tratatelor de pace. A izbândit și, alături de Regele său și de oameni politici pe măsura vremurilor, a dat neamului românesc o țară așezată în granițele sale firești, un loc respectat în Europa și încrederea în puterile și aspirațiile sale. Din păcate, după moartea Reginei, Istoria s-a mâniat prea repede iar conducătorii, cu puține excepții, n-au mai fost la înălțimea provocărilor care au schilodit România Mare (din discursul primarului comunei Blejoi, Adrian Dumitru, pregătit pentru ceremonia de dezvelire).

După război, Regina vizitează Franţa şi Marea Britanie, fiind trimisă de Rege şi susţinută de clasa politică, pentru a pleda cauza ţării la Conferinţa de Pace de la Paris. Oricărui om politic român i-ar fi fost imposibil să egaleze bunul nume al Reginei în lume şi puterea ei de convingere iar România avea nevoie de cei mai buni emisari pe lângă puterile victorioase, spre a obţine recunoaşterea visului istoric al românilor: România Mare. Deşi neoficiale, vizitele Reginei aduc multă simpatie cauzei româneşti.

La Paris, la 8 martie 1919, după dejunul cu Raymond Poincaré, Preşedintele Franţei, este invitată să treacă în revistă garda de onoare de la Palatul Elysée, o onoare ce nu i se mai făcuse niciodată până atunci unei regine prin căsătorie. În aceeaşi zi este primită oficial ca membru corespondent al Academiei de Arte Frumoase din Paris, singura femeie printre bărbaţii acestei instituţii. Vizita sa la Prim-ministrul francez Clemenceau (7 martie 1919), a devenit legendară. Într-o epocă în care implicarea femeilor în politică sau societate nu prea era preţuită, Regina Maria a cutezat să îi ceară omului de stat francez ajutorul pentru revenirea la România, după Primul Război Mondial, a Transilvaniei până la Tisa şi a Banatului, în întregimea lui. Este evocat un schimb de replici, pe care nimeni nu-l poate totuşi confirma. Clémenceau, supranumit „Tigrul“, i-ar fi spus: „Madame, ceea ce cereţi este partea leului!“ La care Regina Maria ar fi răspuns, fără ezitare: „Este ceea ce leoaica cere tigrului!“ Alte personalităţi pe care Regina Maria le-a întâlnit la Paris au fost Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Woodrow Wilson (10–11 aprilie 1919), Herbert Hoover, Lloyd George (Prim-ministrul Marii Britanii), Mareşalul Foch, Aristide Briand, Eleftherios Venizelos, Arthur Balfour, Sir Robert Cecil, Anne de Noailles, Regele George al V-lea. (preluare de pe http://www.familiaregala.ro/istorie/regina-maria).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *